– Man frångår all praxis för hur elutbildning ska skötas. Säkerhetsmässigt är det en katastrof, säger Johan Enoksson.
– Få arbetsplatser är lika komplexa som SSAB. Du har en miljö med anläggningar som är byggda och ombyggda alltifrån 1970 till 2023, och du arbetar till exempel med avancerad motorstyrning och högspänning. Gör man fel är det direkt livsfarligt, säger Mikael Lundkvist.
Han har jobbat över 25 år som fast anställd elektriker på SSAB, medan Johan Enoksson har 15 år i företaget.
– Mycket har förändrats sedan jag började. Gammalt tillbaka hade SSAB ett krav att alla chefer med personalansvar skulle ha elbehörighet, vilket var oerhört klokt, trots att det inte var lagstadgat. Länge fanns det också en elsäkerhetsgrupp med kontinuerliga möten. Men den avskaffades för några år sedan, säger Mikael Lundkvist.
SSAB Academy (se faktaruta) är en utbildning på 27 veckor. Den startade i november, med ett tiotal anställda från olika delar av driften. Några förkunskaper i el krävs inte.
15 veckor är studier och 12 veckor praktik. På praktiken ska de fast anställda elektrikerna fungera som handledare, men både Enoksson och Lundkvist säger att de vägrar ta på sig uppdraget.
– Vi brukar vara handledare åt skolelever som går årskurs tre på gymnasiet. De har hunnit få goda kunskaper, men får ändå bara observera arbetet eftersom det är så farligt. De som kommer från SSAB Academy ska själva arbeta på praktiken. Det ansvaret vill inte jag ha på mina axlar, säger Johan Enoksson.
Normalt krävs gymnasiebehörighet eller motsvarande vuxenutbildning, vilken är 1,5 år, för anställning.
– Vi hade inte haft något emot detta om utbildningen varit 1,5 år. Det värsta exemplet i SSAB:s utbildning är ellära, som man ska lära sig på två veckor. På vuxenutbildningen är det tolv veckor. Det är nog ett minimum för att förstå hur el fungerar. Jag hade i alla fall inte klarat av det på två veckor, säger Johan Enoksson.
Bakgrunden till initiativet är dels att SSAB står inför en omställning av produktionen mot fossilfritt stål. Vissa yrkesgrupper försvinner medan behovet av andra ökar.
Och dels att företaget haft en brist på elektriker över lång tid.
– På 1990-talet var det knappt någon som slutade. Nu har SSAB enorma problem att behålla elektriker. De flesta som börjar slutar snabbt, vilket innebär att kunskap försvinner och vi som är kvar får ägna ännu mer av vår tid åt introduktion.
Rotationen beror på en kombination av dålig lön och tung, industriell miljö, anser Mikael Lundkvist.
– Maxlönen är drygt 36 000 kronor i månaden. Det är 6 000–8 000 kronor lägre än ute på stan.
De uppger att kritiken mot SSAB Academy är utbredd bland SSAB:s elektriker, totalt ett 50-tal.
– Vi har varit ute med en namnlista och ännu har ingen sagt nej till att skriva på. Det är även andra yrkesgrupper, exempelvis automationstekniker, som skrivit på, säger Johan Enoksson.
De har lyft sin kritik till facket men inte fått något stöd.
– Obegripligt. Utbildningen strider helt mot fackets ideologi om både säkerhet på jobbet och lön. SSAB använder utbildningen för att få in lågutbildat folk som håller nere lönerna, säger Mikael Lundkvist.
De uppger att ett argument som facket lyft är att man ser positivt på att företaget erbjuder vidareutbildning.
– Det här är ingen vidareutbildning, det är en omskolning. Det är stor skillnad. Vi elektriker har inte fått vidareutbildning på länge.