Svidande intern kritik mot S-styret

Socialdemokraten Kristiina Starck Enman, 44, lämnar kommunfullmäktige i protest mot hur Luleå styrs. Nu talar hon ut i NSD: "Människor vågar inte säga vad de tycker", säger hon.

Kristiina starck enman.

Kristiina starck enman.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-10-30 13:52

Socialdemokraterna i Luleå skakas av interna konflikter.

En av partiets ersättare i kommunfullmäktige, Kristiina Starck Enman, meddelade i torsdags att hon lämnar sitt uppdrag som en markering mot den politik som förs i dag.

NSD träffar henne på fredagsförmiddagen hemma i villan i bostadsområdet Kvarnbäcken i Luleå. Hon har fått mest positiv respons efter sitt beslut.

– Jag tror jag har mycket stöd bakom det jag gör, säger hon.

Inga mothugg?

– Inte än. Men det kommer nog säkert. Och det får komma. Man måste kunna diskutera saker, ge varandra konstruktiv kritik. Mitt upprop handlar om att vi ska våga säga vad vi tycker.

Hon flyttade till Luleå 2004, blev medlem i det socialdemokratiska partiet för två år sedan och valdes in som ersättare i fullmäktige i senaste valet. Hon är medlem i Stadsvikens/Malmuddens S-förening. Starck Enman har inte varit på något fullmäktigemöte.

– Jag vill ta avstånd från den typ av politik som drivs i Luleå i dag. Min känsla är att klimatet är kallt. Jag utgår från det jag känner själv som fritidspolitiker och privatperson. Men det är också andra människor som känner den känslan.

Vad innebär ett kallt klimat, vad menar du?

– Det är ett klimat där man är rädd för att säga sina åsikter. Det är ett klimat som Luleåborna inte känner igen. Luleå har varit en varm och öppen stad, med medmänsklighet. Jag tycker att de värdegrunderna inte lever kvar i dag. Det är oroväckande och det har fått mig att agera. Det är människor, inte fina hus, som gör en stad levande. Politiken måste ta hänsyn till att människor trivs, säger hon.

Vad tror du det beror på att klimatet är kallt?

– Jag tror man driver en politik i dag som är någon typ av ensampolitik. Man är inte lyhörd till Luleåborna. Man kan inte enbart driva en politik utifrån hur man känner i partiet. Vi i partiet är en väldigt liten del av Luelåborna därför måste man lyssna och ta diskussionerna innan man fattar beslut. Man kan inte köra över folk.

Kristiina Starck Enman säger att flera händelser lett fram till beslutet men att hon inte vill gå in på närmare detaljer kring det. Men bostads- och skolpolitiken är två områden där hon upplever att S kört över folk.

– Det är inte bra när man känner att klimatet blir kallare, när människor inte vågar säga vad de tycker utan måste välja en sida. Vad är det för demokrati? Det blir en "vi- och ni"-känsla, och en slags klubb för inbördes beundran där uppe som styr och ställer.

Det är en kritik uppåt i ledningen, mot hur S styrs?

– Jag vill inte nämna några namn. Innerst inne tror jag det finns en strategi, i positiv mening, i allt som görs. Men känslan i praktiken blir att man inte gör det tillsammans med folket. Det är det som gör mig orolig.

Kristiina Starck Enman har inga andra politiska uppdrag och uppger att hon fortsätter vara medlem i det socialdemokratiska partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om