Sverige tappade Finland och fick Norrbotten

"Norrbotten 200 år - ett axplock ur historien". Det är namnet på Tornedalicas nya bok. Den är en hyllning till vårt län som fyller två sekel.- En spännande tid var den då vi gick från självshushållning till industriepoken med pengahushållning, säger Kjell Lundholm som är författare till boken.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-10-01 06:00
Tornedalica har sedan 1962 gett ut böcker med anknytning till Nord-kalotten. Jubileumsboken är den
60:e i ordningen. Den presenterades i går på en presskonferens med Kjell Lundholm, författare och tidigare chef för Norrbottens museum, Lars Lassinantti, ordförande i Tornedalica, Maj-Lis Granström, styrelseledamot i Tornedalica, Maarit Lamberg, verksamhetsledare för Föreningen Norden och Rolf Johansson som har haft ansvaret för layout och insamlandet av bildmaterial till den nya boken.
De lyfter fram olika delar i boken.
- Omvandlingsprocessen från självhushållning till pengahushållning började för ungefär 200 år sedan och är väldigt spännande. Då gick vi till exempel från grov- och finbladiga vattendrivna sågar till ångsågar. Det ledde till helt andra volymer, säger Kjell Lundholm.
Maarit Lamberg lyfter fram försvenskningsprocessen i Tornedalen.
- Min man är tornedaling och har syskon som förbjöds tala finska i skolan. Det var en hemsk period, säger hon.
Oerhörd förändring
Maj-Lis Granström har fascinerats av Norrbottens idrottshistoria som visar att länet alltid haft framstående skidåkare. Hon har inte minst gripits av tvångsförflyttningarna av samer på 1920-1930-talen.
- Samer från Karesuando flyttades till exempel till Arjeplog. Det var en oerhörd förändring för hela renskötseln och de förflyttade samerna kom till nya språkområden.
I boken citeras Per Markus Bals, ett ögonvittne från 1920-talet som flyttade från Karesuando till Umbyns lappby vid övre delen av Umeälven: "På 20-talet stängde norskar alla flyttningsleder på norska öar och uddar för svenska rensamer. Därför blev det trängre i sommarrenlandet. Trettio samefamiljer måste lämna sina forna boplatser med svidande hjärta och på grund av myndigheternas hårda bud byta till sig land i söder".
Egen bakgrund
Tornedalica har gett ut "Norrbotten 200 år - ett axplock ur historien" i samarbete med Luleå tekniska universitet, Norrbottens läns landsting och länsstyrelsen.
- Boken är en specialutgåva som ska gå ut till våra gymnasieskolor och till biblioteken. Skolungdomarna får därmed en egen bakgrund som komplement till den nationella och internationella bakgrund som skolan ger.
- Upplagan är på 20 000 exemplar och om det är möjligt ska vi dela ut den också till de som går sista året i grundskolan, säger Lars Lassinantti.
- Boken skildrar 200 år i 20 årtionden, det vill säga ett kapitel för varje årtionde. Målet har varit att ge en fyllig bild i enkel form. Jag har eftersträvat geografisk, innehållsmässig och ämnesmässig bredd. Samtida tidningar med länsanknytning har fått bidra med vittnesbörd, säger Kjell Lundholm.
Utgivningen av "Norrbotten 200 år - ett axplock ur historien" har kostat 150 000 kronor.
På söndag ges det en jubileumskonsert till Norrbottens ära på Kulturens hus. Där ska också Lars Lassinantti dela ut Tornedalicas jubileumsbok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om