Nyligen släpptes Barndiabetesfondens rapport som grundar sig på en Sifoundersökning om vad människor i Sverige känner till om typ1-diabetes, sjukdomen som tidigare kallades barndiabetes. Även vuxna drabbas av sjukdomen, som ofta sammanblandas med typ 2-diabetes.
– Problemet är att man pratar om diabetes som ett samlingsbegrepp. Gemene man vet inte skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Det är tragiskt att vi inte har större kunskap i Sverige i dag, säger Barndiabetesfondens generalsekreterare Åsa Soelberg.
Runt 50 000 svenskar lider av typ 1-diabetes. En av dem är sjuårige Vincent Dyrlind från Gammelstad, som Norr Media skrev om tidigare i veckan. Barndiabetesfonden arbetar med att samla in pengar till forskning, ett arbete som försvåras av okunskapen runt sjukdomen, menar Åsa Soelberg.
– Det är 100 år sedan insulinet upptäcktes. Hittills har vi stannat vid att den som drabbas av typ 1-diabetes överlever, men hela livet handlar om att hålla blodsockret i schack för att ett blodsocker som svänger mycket tar hårt på organen i kroppen. Bota kan man inte, när det gäller förebyggande är man lite på spåren inom forskningen.
Det område där de största framstegen har gjorts är det tekniska.
– Det är så mycket som påverkar en person med typ 1-diabetes. Stress, rörelse, kost, kyla och värme. Det är den svåraste sjukdomen att behandla utanför ett sjukhus, säger Åsa Soelberg.