Svenska växter hotas när invasiva arter sprids

Det svenska växtlivet kan hotas av felaktig hantering av trädgårdsavfall. Så här ska du hantera ditt avfall.

"Jätteloka tränger undan det mesta, beroende på var de växter", säger Henrik Lange, invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.

"Jätteloka tränger undan det mesta, beroende på var de växter", säger Henrik Lange, invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.

Foto: Roland Klinga

Luleå2020-06-27 05:00

Invasiva främmande arter kallas växter som spridit sig utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, alltså växter som inte normalt hör hemma i Sverige. Några av dessa arter är jätteloka, lupiner och bisam.

Många planterar fina växter i sina trädgårdar och när det är dags att rensa lämnar de sitt avfall i naturen.

– Felaktig avfallshantering kan leda till att invasiva främmande arter sprider sig vidare och tränger undan den inhemska floran, säger Henrik Lange, handläggare invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.

När en invasiv art sprider sig konkurrerar den ut andra växter som egentligen ska växa i området.

– Då riskerar vi att den biologiska mångfalden försvinner, säger Henrik Lange

För att undvika detta ska allt trädgårdavfall tas till en återvinningscentral där de hanterar växterna på rätt sätt. Lange säger att Naturvårdsverket arbetar med att bevara och skydda svenska växter.

– Vi arbetar efter ett riksdagsbeslut som säger att vi måste bevara den biologiska mångfalden, säger han.

Naturvårdsverket har investerat 36 miljoner i ett forskningsprojekt där forskare kan ansöka om bidrag för att utveckla metoder för avfallshantering, utrotningsmetoder och hantering av invasiva växter.

Naturvårdverket har tidigare gjort undersökningar om kunskapen om invasiva främmande arter. Den senaste undersökningen visade att befolkningen har en ökad förståelse för invasiva främmande arter, men att många behöver mer kunskap om hanteringen av dessa arter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!