Insaf Sofri föddes i Marocko för 39 år sedan men har de senaste åtta åren levt sitt liv i Sverige. Hon tycker friheten för kvinnor är stor både i hemlandet och Sverige, men skillnader finns.
– I Marocko bor man hemma till man gifter sig, så här är ni mer fria leva egna liv. Får man sedan barn har man bara två månaders föräldraledighet.
Insafs syster bor kvar i Marocko och jobbar som lärare. När hon fött sina barn har barnens farmor tagit över efter de två månaderna hemma så att hon kunnat återgå till sitt arbete.
– Men ammande kvinnor i Marocko har ledigt två timmar per dag, för att kunna åka hem från sina jobb och amma sitt barn.
En viktig del av det sociala livet, som Insaf saknar djupt här i Sverige, är fredagsmiddagarna.
–Då samlas hela familjen. De middagarna lägger grunden till hela ens trygghet känns det som. Man pratar om hur man haft det under veckan, vilka problem man har, vad man gläds över. Man hjälper varandra med tips och råd.
Lorena Cruz, 56 år och född i Chile, känner igen de delarna från sitt hemland.
– Det är verkligen familjen som är kärnan.
Vad gäller sociala trygghetssystem ligger Sverige långt före, menar de två.
– I Marocko finns ingen vab, och ingen betald semester. Ska du ha ledigt får du se till att ha sparat ihop pengar för att klara dig under ledigheten.
– Systemet här i Sverige, som stöttar människor är fantastiskt. Sverige har kommit långt jämfört med många andra länder. Chilenska kvinnor står fortfarande inför många ekonomiska och politiska utmaningar. Inkomstskillnader, hög frekvens av våld i hemmet och ihållande könsroller. Men kvinnors liv och rättigheter har ändrats mycket. Under hela 1900-talet blev kvinnor mer engagerade i politik och protester. Det har gett framsteg i jämställdheten, särskilt efter att Chile blev en demokrati igen 1990. Sexuell diskriminering har förbjudits, skilsmässa har legaliserades och Chile är ett av få länder som valt en kvinnlig president, säger Lorena.
Internationella kvinnodagen den 8 mars känns självklar att fira för dem.
– Svenska kvinnor är bra förebilder internationellt. Sett till historien har de kämpat och kommit långt. Det är viktigt uppmärksamma hur kvinnor gått framåt, men att samhället ändå måste kämpa för större rättvisa. Mycket kamp återstår.