Hur är ditt eget förhållande till den skolmat du bjöds på som barn?
Smaklös? Fantasilös? Rent av äcklig?
Det där är okända begrepp på Alviksskolan i Luleå sedan januari.
Då kom en ny ”chef” till skolan.
Och hans namn är Sven Uusitalo.
Tidigare drev Sven Uusitalo restaurang vid Norrbottensteatern i Luleå. Han var även delägare i några hotell, bland annat Hotell Jokkmokk.
Att lämna den världen för att ställa sig i ett skolkök var ett minst sagt oväntat karriärsval, men Sven har inte ångrat sig en sekund.
– Nej, det här är hur roligt som helst. Jag ser barnen som mina gäster. Jag älskar att laga mat och ser det som en utmaning att ge barnen den energi de behöver för att orka leka, klara skolan och få en bra hälsa.
Bara för att köket och gästerna förändrades upphörde inte Sven Uusitalos kreativitet. Trots att skolmaten har ett strikt regelverk ser han ändå möjligheter att göra maten både god och spännande.
– Jag är väl inte så konservativ som många tyvärr är. Även om det är måltidschefen i Luleå som bestämmer menyn och råvarorna går det ju att ibland tolka det lite annorlunda. Man kan tänja lite på gränserna.
Bland annat är inte Sven rädd för att krydda maten, vilket säkert inte är helt vanligt i skolvärlden. Men kryddningen kräver ändå en del bollsinne. Barns smaklökar är inte utvecklade.
– Man får tänka sig för ett par gånger. Vissa kryddor kan ödelägga allt. Det är ju ändå råvaran som ska smaka.
Vilka kryddor funkar då?
– Oregano, basilika, timjan, salt, vitpeppar, svartpeppar och ingefära går utmärkt.
Och vilka funkar inte?
– Stark chili, haha.
White guide listar varje år Sveriges bästa restauranger, men har de senaste åren även börjat uppmärksamma den mat som serveras på skolor, förskolor och äldreboenden.
Alviksskolan nominerades av Luleå kommun vilket ledde fram till ett oväntat besök.
– Plötsligt stod de bara där bland barnen i kön, helt oannonseradt, och sa att de var från White guide och var här för att provsmaka maten. De skulle även intervjua barnen, inspektera salladsbordet, miljön i matsalen och även intervjua mig, säger Sven.
Just den dagen serverades falukorv.
– Men alla gillar ju inte det, så jag hade även ett bläck med fisk och även viltskav.
Det gick tydligen hem. För nu är Sven Uusitalo en av tio skolkockar i hela Sverige som tävlar om utmärkenslen Årets Skolkock.
– Det är jättekul. En gång tidigare, nån gång på 80-talet, har jag tävlat i matlagning.
Hur gick det den gången?
– Ja, jag vann inte...
Sven är den enda skolkocken norr om Uppsala som är nominerad. Vem som vinner avgörs i Malmö den 1 september, men det blir inte någon tävling på plats.
– Nej, då har en jury redan utsett en vinnare.
Förutom att förse barnen med god mat har Sven Uusitalo andra tankar kring skolmaten.
Bland annat finns ett elevråd där en elev från varje klass samlas tillsammans med honom och pedagoger där de får lämna önskemål.
– Där framfördes att det önskades en dessert en gång i månaden. Så för ett par veckor sedan fick barnen dessert. På så sätt ser de att de kan påverka.
Det finns även en lapp vid salladsbordet, där barnen ser vad varje rätt innehåller.
Under den tid då NSD besöker Alviks skola är det lågstadiet som får avnjuta dagens vegetariska utbud, vilket består av en pastagratäng, fallafflar och ris.
Omdömena från gästerna är smått lyriska.
– Man blir chockad varje dag hur gott det är, säger en elev.
– Sven får inte gå till någon annan skola, säger nästa elev.
– Sven är redan bäst i Sverige, säger en tredje.
Kocken själv skrattar gott och säger att det är kul varje dag att gå till jobbet.
– Vi har ett bra samarbete, med rektor, pedagog och kökspersonal. Vi är som en enda stor familj som har många barn. Och alla barn är jättetrevliga.
Ingen som sågat din mat ännu?
– Nej, inte än...