Svekdebatt om bostäder på landet

Sunderbyn och Sörbyarna får inga kommunala VA-satsningar de kommande tio åren. "Ett svek", hävdar borgerliga partier, som anser att bostadsbyggandet hotas på landsbygden.

SVEK. Carola Lidén (C) tycker att Socialdemokraterna sviker landsbygden genom att anta den nya prioriteringen av bostäder och arbetsplatser.

SVEK. Carola Lidén (C) tycker att Socialdemokraterna sviker landsbygden genom att anta den nya prioriteringen av bostäder och arbetsplatser.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-11-23 14:22

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tog på måndagen beslut om i vilken ordning olika stadsdelar ska prioriteras när man ska bygga ut nya bostäder och arbetsplatser.

– Det här är första gången vi pekar ut en prioritering, och den är kopplad till VA-systemet, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Rangordningen innebär att Luleå centrum, Hällbacken, Kronan, Bensbyn och Dalbo hamnar högst upp för bostadsbyggande. Efter det kommer Östra stranden. Sedan är det Munkeberg strand, Skutviken, Porsön och Björkskatan. Sist kommer Hertsöheden och Hertsöfältet.

Konsekvensen blir enligt tjänstemännen att Sunderbyn, sörbyarna, Rutvik, Gammelstad och en del av Björsbyn inte får ta del av några större VA-investeringar de kommande tio åren.

– Det här är ett otroligt svek mot Sörbyarna, säger Thomas Olofsson, Liberalerna (före detta Folkpartiet).

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna är kritiska mot prioriteringen.

– I Vision 2050 sa man att man skulle satsa på Sunderbyn och Antnäs. Det här prioriterar bort det, säger Annette Asplund (KD).

Carola Lidén (C):

– Man gör en total omprioritering och lämnar landsbygden därhän. I Rutvik har man lovat utbyggnad i flera år. Vad ger det här för signaler?

Vision 2050 är kommunens långsiktiga plan för utveckling. Här är Antnäs en av de byar som ska "stärkas som samlande by genom att befintlig service upprätthålls och utvecklas".

– Att inte få finnas med nu är ett otroligt stort svek. Det här känns som Norrbotniabanan. Man pratar om det, men man vill inte satsa, säger Thomas Olofsson.

Socialdemokraterna tycker att debatten är överdriven.

Prioriteringen bygger på var man kan maximera antalet bostäder i förhållande till VA-nätet, enligt stadsbyggnadsförvaltningen. Rangordningen ska leda till 5000 nya bostäder inom tio år.

– Det är naturligtvis inte slut med satsningar. I Sörbyarna kan man bygga egna VA-lösningar, säger Yvonne Stålnacke.

Socialdemokraterna uppger att det finns ekonomiska skäl att vänta med kommunalt VA i landsbygden söder om stan – det kostar 500 miljoner att bygga nytt nät till sörbyarna.

Niklas Nordström (S) tycker att borgarna målar upp en felaktig konflikt mellan stad och landsbygd.

– Det här beslutet är tvärtom mot vad ni beskriver. Vi säger för första gången tydligt att vi öppnar för enskilda anläggningar, så det är bara att rulla igång med bebyggelse, säger Niklas Nordström (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!