Svartmuddrare får se upp - för polisen

Svartmuddrarna får se upp - bokstavligen.Polisen använder nu helikopter och satellitbilder i bekämpningen av miljöbrott.- De vi nu spanat på från luften kommer att lagföras till hösten, säger polisinspektör Anette Haapalahti.

Så här ser stranden ut i ett sommarstugeområde norr om Luleå. Stugägarna har gjort omfattande grävningar på stranden och muddringar. FOTO: Länsstyrelsen

Så här ser stranden ut i ett sommarstugeområde norr om Luleå. Stugägarna har gjort omfattande grävningar på stranden och muddringar. FOTO: Länsstyrelsen

Foto: Länsstyrelsen

LULEÅ2010-05-24 09:00

Rikspolischefen och riksåklagaren har kommit överens om en gemensam strategi i bekämpningen av miljöbrott.
I den ingår bland annat att polisflyget kan utnyttjas som ett hjälpmedel för att dokumentera vissa typer av miljöbrott, exempelvis otillåtna täkt- och vattenverksamheter.
Inte lika säkra
I Norrbotten har polishelikoptern börjat användas för att dokumentera miljöbrott i skärgården. Brotten handlar om olovlig muddring och olovlig påverkan på stränderna.
- Mest synliga är de som muddrar olagligt. De kan inte känna sig lika säkra när vi använder helikopter och tar hjälp av satellitbilder. Det är våra arbetsverktyg mot miljöbrottsligheten, säger Anette Haapalahti.
Flera personer har redan lagförts efter tidigare spaning och dokumentation från helikopter. Under maj har Luleå skärgård blivit föremål för miljöpolisernas granskande ögon.
- Det som gjordes i maj utreds nu och ingen har ännu lagförts. Det kommer i höst eller vinter. Under sommaren av vi miljöbrottsutredare andra arbetsuppgifter, säger Anette Haapalahti.
Miljöbalken säger att tillsynsmyndigheter måste åtalsanmäla miljöbrott.
Förundersökningen leds av speciella miljöåklagare.
Grannar berättar
Länsstyrelsen har ingen egen spaning på svartmuddrare.
- Allmänheten är vår främsta källa. Dom ringer och berättar när grannen muddrar. Nu har vi har fått information från polisen som vi ska undersöka, säger Malin Andersson, länsstyrelsens enhet för miljöskydd.
Många miljöbrott sker vid stränderna.
- Det är olagliga muddringar och olagliga utfyllningar. Vi har en grund kust, landhöjning och många vill muddra eller fylla ut på stränderna för att kunna gå torrskodda. Men sådant kräver anmälan alternativt tillstånd, säger Malin Andersson.
Det gäller att få igång utredandet så snabbt som möjligt. Miljöbrott av typ olovlig muddring preskriberas efter fem år.
- Det är ungefär ett tiotal fall per år som lagförs. I år har fått in en hel del som måste utredas, säger Malin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om