Svartbyggare kan tvingas riva

En fastighetsägare i Gäddvik kan bli tvingad att riva sitt kombinerade förråd och gäststuga. Länsstyrelsen anser att huset kan skada flygverksamheten och försvarsmaktens verksamhet på Kallax.

Länsstyrelsen gick på F21:s linje. Det vita svartbygget kan fastighetsägaren nu tvingas riva.FOTO: Kurt Engström

Länsstyrelsen gick på F21:s linje. Det vita svartbygget kan fastighetsägaren nu tvingas riva.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-01-08 22:48
Fastighetsägaren fick 2005 bygglov för ett 70 kvadratmeters förråd intill bostadshuset. Ett halvår senare ansökte han om ändring av bygglovet. Förrådsbyggnaden skulle byggas större och också omfatta gästrum.
2008 beviljade byggnadsnämnden ändringen, men beslutet överklagades av F21, med hänvisning till att området utsätts för buller från flygverksamheten.
Kan medföra krav
F21 hävdade att husbygget kan komma att medföra krav på begränsningar av den militära verksamheten och försvåra utnyttjandet av flygflottiljen.
Det nya huset är redan byggt och i augusti i år synade länsstyrelsen huset. Tjänstemän fann att den nya byggnaden är större än huvudbyggnaden och även större än vad bygglovet tillät. Det har dessutom två våningsplan, fasaden mot öster består av stora fönster mot vattnet.
Tjänstemännen kom därför fram till att nybygget inte kan utgöra en komplementbyggnad till huvudbyggnaden.
Fick avslag på bygglov
Fastighetsägaren har tidigare, 2003 och 2004, sökt bygglov för ett enbostadshus, men fick vid båda tillfällena avslag av byggnadsnämnden.
Länsstyrelsen konstaterar nu att det som nu byggts utan lov ger intryck av bostadshus och underlättar möjligheterna för permanent boende.
Länsstyrelsen skickar nu ärendet tillbaka till byggnadsnämnden, som får pröva frågan om påföljd eller ingripande.
Enligt plan- och bygglagen ska nämnden se till att det som utförts utan lov blir undanröjt eller på annat sätt rättat. Med andra ord kan fastighetsägaren tvingas att riva byggnaden.
Fastighetsägaren Magnus Sandestål säger till NSD att han kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om