Svårt sjuka kan skickas till Umeå för vård

Mycket svårt sjuka patienter kan komma att skickas till Umeå under sommaren, som en följd av omorganisationen av vården på avdelning 63 på Sunderby sjukhus.

Till Umeå. Patienter som genomgår intensiv cytostatikabehandling kan komma att skickas till Umeå under sommaren.

Till Umeå. Patienter som genomgår intensiv cytostatikabehandling kan komma att skickas till Umeå under sommaren.

Foto: Bertil Ericson / TT

Luleå2017-06-08 06:00

På avdelning 63 finns den palliativa vården (vård i livets slutskede) och vården av patienter med blodsjukdomar. Vårens omorganisation, där den palliativa vården flyttade in och njurmedicin ut, ledde bland annat till att antalet platser för dessa patienter minskade. Tidigare fanns åtta platser för palliativ vård och fem platser för vården av patienter med svåra blodsjukdomar. Nu finns fyra platser för vardera kategorin.

Norrbottens media har tidigare berättat att arbetsmiljön på avdelningen är så pressande att sjuksköterskor sagt upp sig. I mitten av maj hade tre sjuksköterskor sagt upp sig för andra tjänster, dels på Sunderby sjukhus, men dels även på annan ort utanför Region Norrbotten. Totalt ska 13 sjuksköterskor tjänstgöra på avdelning 63 vid full bemanning.

– Sedan i maj har ytterligare några sjuksköterskor sagt upp sig, säger verksamhetschefen Anneli Enblom-Larsson.

Avdelning 63 kommer att ha stängt under veckorna 29 till 33 och patienterna kommer att flyttas till andra avdelningar på Sunderby sjukhus. Det gäller dock inte patienter som är i behov av intensiv cytostatikabehandling (cellgifter). I de fall sådana behöver vård under sommaren, kommer de att behandlas på universitetssjukhuset i Umeå.

– Det är självklart inte önskvärt att skicka patienter till andra landsting, säger Anneli Enblom-Larsson.

Hon förklarar dock att de patienter som kan komma att beröras är få.

– Vi har kanske fem sådana patienter per år på avdelningen.

Anneli Enblom-Larsson hoppas dock att lösningen för arbetssituationen på avdelning 63 snart ska vara fastställd. Hon har haft täta kontakter både med de anställda och med Vårdförbundet, för att hitta möjligheter för introduktion och annat i samband med omorganisationen. Problemen på avdelningen resulterade i stor oro bland de anställda sjuksköterskorna.

– Stängningen i sommar är ett resultat av sjuksköterskebrist och vi fortsätter arbetet med Vårdförbundet och de anställda för att lösa detta. Jag hoppas vi har hittat en lösning som fungerar, men den är ännu inte fastlagd helt.

Nerdragningen av vårdplatserna för palliativ vård och patienter med hematologiska sjukdomar kommenterar hon så här:

– Alla avdelningar är i behov av fler vårdplatser. Det gäller självklart även dessa patientgrupper.

Fakta/Palliativ vård

Vård i livets slut är centralt i palliativ vård och innebär lindrande vård för de svårast sjuka och döende. Palliativ vård har en tidig fas som ofta är lång och en kort sen fas. Tidig palliativ fas ses vid till exempel spridd långsamväxande cancer i bröst eller prostata. I tidig palliativ fas ges kemoterapi, specifik läkemedelsbehandling och strålning.

Sen fas av vård i livets slutskede varar dagar till enstaka månader. Målet i sen fas är bästa möjliga livskvalitet den korta tid som finns kvar.

Hematologiska sjukdomar, blodsjukdomar, behandlas ofta med cytostatika. Cytostatika ges i kurer i form av tabletter, intravenösa dropp eller injektioner.

Källa: Vårdhandboken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!