Svårt sjuk kvinna vräktes - nu slår kyrkan larm

En fembarnsfamilj tvingas flytta och en svårt njursjuk kvinna och hennes man har blivit vräkta från sin lägenhet. Nu har Svenska kyrkan i Råneå fått nog av hur asylsökande behandlas och uppmanar till en humanare politik i ett öppet brev till regering och riksdag.

För knappt ett år sedan skulle Jinan Al Graiti och hennes man Hazim Al Khazaali utvisas till Irak. Utvisningen stoppades, men nu har de vräkts från sin bostad.

För knappt ett år sedan skulle Jinan Al Graiti och hennes man Hazim Al Khazaali utvisas till Irak. Utvisningen stoppades, men nu har de vräkts från sin bostad.

Foto: Linda Kask/Arkiv

Luleå2018-10-15 16:03

Svårt SLE-sjuka Jinan Al Graiti intervjuades av Norrbottens Media i december förra året. Hon har kronisk njursvikt i slutstadiet och får dialysbehandlingar vid Sunderby sjukhus flera gånger i veckan. När intervjun gjordes i fjol hotades hon och hennes man, Hazim Al Khazaali av utvisning till hemlandet Irak, en utvisning som stoppades då paret lämnade in ett så kallat verkställighetshinder för att få en ny prövning i sitt ärende. Jinan Al Graiti var själv övertygad om att utvisning skulle bli hennes död och hennes läkare hade även skrivit intyg som stärkte bilden av hennes svåra sjukdomstillstånd.

Utvisas till en för tidig död

Paret har bott i en av Migrationsverkets lägenheter i Råneå, men nyligen blev de vräkta och stod på gatan med sina tillhörigheter packade i några resväskor. Just nu har de ett tillfälligt boende.

– En familj som har barn blir ju inte vräkt, eftersom man tar hänsyn till barnperspektivet. Men är du utan barn, då ställs det helt andra krav! Här blir det ju väldigt snett, eftersom hon är så sjuk, säger prästen Lena Malm, som är en av de som har skrivit under uppmaningen till regeringen.

Hon påpekar det omänskliga att lyfta asylsökande familjer ur sitt sammanhang på det här sättet. Barnfamiljerna som flyttas blir inte vräkta, men såväl den ovan nämnda fembarnsfamiljen och andra barnfamiljer som ännu inte har fått slutliga avgöranden i sina asylärendenhar tvingas lämna Råneå, när Migrationsverket drar ned på antalet boenden där. Förutom Lena Malm står även kyrkoherden i Råneå Gisela Haupt, församlingspedagogen Bodil Andersson Mellergård och Tord Strand, som ansvarar för svenskaträningen, bakom brevet som har skickats till regeringen och riksdagen. Det har också skickats till Luleå kommun, Migrationsverket, Barnombudsmannen, Svenska kyrkan och Luleå stift.

"Vi har under de senaste åren sett omflyttningar av asylsökande familjer från orter där de har funnit sig till rätta. För oss verkar det som om Migrationsverket inte har någon samordning eller logistik i sitt hanterande av människor, vilket skapar mycket mänskligt lidande", står det i brevet.

Personerna bakom brevet befarar att den tillfälliga lagen för asylsökande, om den förlängs, kommer att skapa ett ännu hårdare samhälle för de mest utsatta. Flera barnfamiljer som har bott mellan nio och tolv år i Råneå, har flyttats till andra orter med kort varsel.

"Barnen, som är uppvuxna och har sitt nätverk här, blir uppryckta, trots att Migrationsverket har kvar lägenheter i Råneå. Vid en samordning borde dessa kunna komma familjerna till del", står det i brevet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om