Svårt klara sommarbemanningen i sjukvården

I vanlig ordning har landstinget svårigheter att klara sommarbemanningen inom sjukvården - i vissa fall svårare än vanligt.
- Det är sämre än tidigare, säger Berit Flink, verksamhetschef vid Sunderby sjukhus.

ARKIV 041110 - Sjukvårdspersonal rullar sängliggande patient genom korridoren, ortopedkliniken S:t Görans sjukhus.  Foto: Erik G Svensson Kod 1080  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

ARKIV 041110 - Sjukvårdspersonal rullar sängliggande patient genom korridoren, ortopedkliniken S:t Görans sjukhus. Foto: Erik G Svensson Kod 1080 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: ERIK G SVENSSON

LULEÅ2012-06-22 05:27

Den sista maj uppvaktades landstingsrådet Kent Ögren (S) av sjuksköterskestudenter vid LTU, Luleå tekniska universitet. Studenterna deltar i det riksomfattande löneupproret som kräver minst 24 000 kronor per månad i ingångslön. Landstinget i Norrbotten har inte gått med på de lönekraven.

- Men enligt den information jag har nu så ser vikariesituationen relativt bra ut inför sommaren, sade Kent Ögren då.

Läget värst på kirurgen

Men NSD har ringt runt för att kolla läget på bemanningsfronten inom landstingets sjukvård och det är många avdelningar där bristen på personal är ett problem - trots att man i vanlig ordning erbjuder speciella sommaravtal, det vill säga att erbjuda personalen en bonus för att skjuta på semestrarna och på det sättet lösa vikariesituationen.

- Det är sämre än tidigare somrar. Vi kan alltid garantera svårt sjuka, akuta patienter vård. Men vi tvingas dra ned på den planerade verksamheten på operation. Det är operationssköterskor vi har brist på. När det gäller narkossköterskor ser det ganska bra ut. På IVA är det brist på specialutbildade sköterskor. Men det här är ingenting speciellt för Norrbotten. Det är ett nationellt problem, säger Berit Flink, verksamhetschef för akutsjukvård och intensivvård vid Sunderby sjukhus.

"Under kontroll"

- Tack vare våra duktiga medarbetare ser det ganska bra ut. Om alla håller sig friska...peppar, peppar, säger Margareta Larsson, vårdchef på medicin-, infektion- och hudkliniken vid Sunderby sjukhus.

Peter Bergman är länschef för primärvården i Luleå, Piteå och Boden. Enligt honom är sommarbemanningen under kontroll.

- När det gäller sköterskor, distriktssköterskor och biomedicinska analytiker ser det faktiskt hyfsat ut. När det gäller läkare har det varit mer bekymmersamt men det har gått att lösa, säger han.

Brist på undersköterskor

Göran Millbrand, platschef på sjukhusen i Kiruna och Gällivare, säger att sommaren, i vanlig ordning, är besvärlig.

- Det är alltid ett pysslande och trixande. Speciellt svårt är det med specialistsjuksköterskor. Vi märker också av en brist på undersköterskor. I takt med att färre väljer vårdprogrammet på gymnasiet och undersköterskor går i pension så är det svårare att hitta undersköterskor, kommunerna har samma problem. Men med hjälp av sommaravtal och olika schemalösningar klarar vi nog av även den här sommaren, säger han.

Siv Björn är platschef vid sjukhuset i Kalix.

- Jag törs inte uttala mig om vikariesituationen i detalj. Då måste du prata med de enskilda verksamhetscheferna. Det enda jag vet är att det fortfarande saknas personal på Ivak - intensiven, akuten och ambulanserna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!