Svårt för renarna att hitta mat

Ju mer snö desto svårare för renar att hitta mat. Jakob Nygårds renar utanför Luleå har än så länge lyckats gräva sig ner till renlaven.

HEMLIGT. Jakob Nygård från Sirges sameby är hemlighetsfull när det gäller antalet renar som han har med sig till kustlandet. ”De ryms på ömse sidor om en  björk”, säger han.

HEMLIGT. Jakob Nygård från Sirges sameby är hemlighetsfull när det gäller antalet renar som han har med sig till kustlandet. ”De ryms på ömse sidor om en björk”, säger han.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-02-05 12:16

Från november till april håller samen Jakob Nygård från Sirges sameby i Jokkmokk till i kustlandet med sina renar. Det beror på att tillgången på mat är bättre här. Med årets snödjup har det varit svårt för renarna att hitta födan.

– Snödjupet var 113 centimeter i går. I natt har det kommit lite mer snö. Än så länge har renarna faktiskt hittat mat. De gräver sig ner till renlaven och gräset med klövarna. Nu tar det mycket energi. Samtidigt finns det mycket kolhydrater i laven, säger Nygård när NSD når honom på torsdagsmorgonen.

Han berättar att Sirges samebys renar är utspridda över ett stort område nu, från fjällskogsgränsen till kustlandet.

– Det är här vid kusten som snödjupet är extremt. I det övriga området är det mer normalt. Som jag känner till är det inga renar som har svultit ihjäl här heller. Om det skulle snöa ännu mer kan det bli kritiskt.

Han konstaterar att allt över en meter snö gör det jobbigt för renarna.

Än så länge har det inte behövts någon nödutfodring.

– Naturbetet är det bästa betet, bättre än ensilage och renfoder som är alternativet. Dessutom kostar renfoder en hel del, säger Nygård.

Han kör skoter och flyttar sina renar lite vid tiden för intervjun med NSD.

– Vi håller till på ett område mellan Luleälven och Alterälven, söder om E 4, säger han.

På frågan om hur många renar han har med sig svarar han:

– Ja du, de ryms på ömse sidor om en björk.

I Korju koncessionssameby i Tornedalen har renarna också överlevt trots stora snömängder.

– De får hjälp att klara sig. Många har renar i hägn och samebyn har viss matning av djuren, säger renägaren Göte Anttila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om