Svårt få sommarjobb i pandemin: "Man får kämpa mer"

Att få sommarjobb har varit tufft i år, särskilt i branscher som berörs av pandemin. Men Emmasofie Byström, 17 år, har lyckats. Hon är en veteran när det gäller att söka jobb.

Emmasofie Byström lyckades att få sommarjobb trots pandemin.

Emmasofie Byström lyckades att få sommarjobb trots pandemin.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2021-07-06 06:00

Marita Lundgren, enhetschef för Arbetsförmedlingen i södra Norrbotten, berättar att pandemin har påverkat tillgången på ungas feriejobb. Det gäller till exempel inträdesjobb i vård och omsorg och inom service- och tjänstesektorn.

– Men många har hittat andra alternativ – så kan man i alla fall tolka arbetslöshetsstatistiken som är förhållandevis positiv.

När restriktionerna nu successivt minskar är prognosen att arbetstillfällena för unga ökar, bland annat inom turism, restauranger, kaféer, handel och hotell.

Kommunerna är också en viktig arbetsgivare för unga under skolferierna, konstaterar hon.

Under pandemin har staten tillskjutit extra medel till kommunala feriejobb.

– Vi vill ju att alla ungdomar ska söka garantijobbet för om man inte får tag i ett reguljärt jobb så är det ändå 90 timmar man får jobba, säger Lennart Renberg, verksamhetsansvarig för feriejobb i Luleå kommun.

Alla som har gått ut nian i grundskolan, ettan och tvåan i gymnasiet och är skrivna i Luleå har rätt till tre veckors feriejobb om de söker i tid.

Pandemin har gjort att de inte har kunnat erbjuda feriejobb inom vård och omsorg. Istället har man i år satsat mer på andra projekt och så har det blivit mycket parkarbete.

Det är olika parametrar som tycks påverka hur många som söker.

– Förra året när pandemin slog till var det kanske familjer som isolerade sig i stugan och ungdomar som valde att inte jobba, vilket gjorde att det var färre än vad vi hade förväntat oss. 

I år är det ungefär lika många som ett normal år.

– Vi märker väl litegrann att ungdomar har haft svårare att få tag i ett reguljärt sommarjobb. Det kan vara så att företag har avvaktat med att ge tidiga besked. 

Trenden i stort är ändå att det blir färre ungdomar som tar de kommunala feriejobben. 

– Dels har det att göra med hur stora årskullarna är. Men det vi också har märkt är att arbetsgivarna har blivit bättre informerade om att det faktiskt finns väldigt mycket som en 16-åring eller 17-åring kan göra i arbetslivet och att det är lite lägre arbetsgivaravgifter. De både får göra mycket och de vill jobba.

Emmasofie Byström, 17 år, har gått ut andra året på vård- och omsorgsprogrammet. I framtiden vill hon jobba inom vården, men hon måste vänta tills hon fyller 18. Hon är redan något av en veteran när det gäller att söka jobb. 

– Jag har alltid haft lätt för det tror jag, jag är ganska utåtriktad och ambitiös, säger hon.

Hon jobbar dels för att tjäna pengar, dels för att ha meriter att visa upp när hon ska söka jobb i framtiden.

– Då är det jättebra att ha erfarenhet och referenser. 

Just nu har hon två jobb. Det ena, på en pizzeria i Gammelstad, har hon haft sedan augusti ifjol. I vanliga fall jobbar hon varannan helg men på sommaren blir det mer. 

I juni började hon dessutom arbeta några dagar i veckan på ett kafé i Strand galleria.

– Jag gick in och pratade med han som har kaféet och han verkade ganska intresserad på en gång.

Hon trivs med kafé- och restaurangjobb.

– Man får se mycket olika människor. Visst, det är stressigt ibland, men jag tycker ändå det är kul. Och när man har trevliga arbetskamrater blir det ännu roligare.

Det första jobbet hon hade var som reklamutdelare på Svensk direktreklam när hon var 13 år. Hon började också sitta barnvakt och när hon var 14 år fick hon jobb på Börje Ohlssons konditori i Smedjan. Hon arbetade där i tre år, men i december blev hon och annan extrapersonal av med jobbet på grund av pandemin. 

– Arbetsmarknaden har definitivt blivit sämre under pandemin, men jag tror att det går att få jobb ändå om man fortsätter att söka, säger hon.

Utöver lönen har hon sitt studiebidrag. Hennes föräldrar försörjer henne, men hon betalar själv om hon ska köpa smink, snacks och kläder som inte är helt nödvändiga eller till exempel gå på nöjesfält. Men det mesta av det hon tjänar sparar hon.

– Jag tänker att det är onödigt att slösa bort alla pengarna, så jag sparar tills jag behöver dem. Just nu är det framförallt till ett körkort.

Hon har flera tips till andra som söker jobb, utöver att lämna CV och personligt brev.

– Skicka inte bara in ett mejl med en ansökan, utan gå in och prata med dem, visa upp dig och visa att du är intresserad. Hör av dig sedan igen och fråga om de har tittat på ansökan, visa att du verkligen vill ha jobbet. Och sedan ska man inte ge upp att fortsätta söka även om man får ett nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!