Svårt få oljetanken kollad
Alla oljetankar inomhus skulle vara besiktigade senast den 1 juli i år. Men saneringsföretagen som gör besiktningarna är överhopade med jobb och hinner inte med. Nu riskerar tiotusentals svenska villaägare att bli åtalade för miljöbrott.
Fotograf: Extern
Foto:
Redan för sex år sedan beslutade Naturvårdsverket att samtliga oljetankar i de svenska villorna skulle vara besiktigade senast den 1 juli 2006. Ansvaret för att föra ut informationen till de berörda villaägarna ålades kommunernas miljökontor. Men trots att miljökontoren haft åtskilliga år på sig verkar det som om många villaägare tagits på sängen.
- Jag hade inte en aning om detta, säger Sven Karlsson som har en inomhustank som inte använts på flera år.
I våras blev han uppringd av ett saneringsföretag som frågade om han ville ha sin tank besiktigad. Först sa han nej eftersom det verkade både dyrt och onödigt. Men när han hörde med grannarna fick han veta att det var lag på att tanken skulle vara besiktigad. När han tog kontakt med företaget efter några veckor fick han veta att de fått så många beställningar att de tidigast kunde komma i mars nästa år.
Hos saneringsföretaget Ragn-Sells som är Sveriges största aktör när det gäller cisternkontroll är man bekymrad över att kommunerna varit så dåliga på att informera sin medborgare.
- Det är först under våren som informationen verkar ha nått ut, vilket gjort att i dag har vi en väntetid på cirka ett år. Längst väntetid är det i områden där det är vanligt med oljeeldning. Det brukar gå snabbare i regioner som sedan länge har ett väl utbyggt fjärrvärmenät, säger Nils Holmberg som är sektionschef för cisternkontroll.
Nils Holmberg är kritisk till att de flesta kommunerna inte ansträngt sig mer för att nå ut med informationen att även inomhustankarna omfattas av lagen.
- Om man ska hårdra det hela riskerar alla villaägare som inte fått sin tank besiktigad åtal för miljöbrott, men enligt de kontakter jag haft med olika kommuner säger flera att de inledningsvis kommer att se mellan fingrarna. Men det finns även kommuner som aviserat en hårdare linje och som håller på med att inventera vilka villaägare som har obesiktigade tankar.
När det gäller försäkringsbolagen skiljer sig bedömningarna åt vad som gäller i fall en obesiktigad tank skulle börja läcka. Nils Holmberg som själv haft kontakt med samtliga bolags huvudkontor säger att alla är överens om en sak. Om villaägaren beställt tid för besiktning före den 1 juli i år gäller försäkringen som vanligt. Det här innebär att bolaget reglerar skadan enligt de villkor som finns i försäkringsbrevet.
- Däremot finns det en stor risk att man inte får ersättning ur försäkringen ifall beställningen inte gjorts i tid, säger Nils Holmberg.
Ett alternativ för den som inte tänker använda sin oljetank är att ta bort den, till exempel i samband med konvertering till pelletseldning eller värmepump. Det finns åtskilliga företag runt om i landet som sanerar tanken innan de klipper ned den. Ett billigare alternativ kan vara att få tanken sanerad och sen på egen hand klippa ned eller skära sönder den.
- Vi tar 2 500 kronor för att sanera tanken på ett miljöanpassat och säkert sätt. Vill man även ha tanken demonterad och bortfraktad kostar det 1 200 kronor per kubikmeter. För en inomhustank som är tre kubikmeter stor blir det sammanlagt 6 100 kronor.
Den som vill veta mer kan gå in på Swedacs hemsida www.swedac.se. Där finns information om vilka företag som är ackrediterade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!