Svart eller vitt?

En ny byggnad vid Kvarnträsket har orsakat strid mellan tre Gäddviksbor och kommunen.- Vi följde plan- och bygglagen till punkt och pricka, säger byålderman Sören Hedström.- Nej, huset är ett svartbygge som måste rivas, säger kommunen.

"Man får inte bära sig åt på detta sätt. Det finns ingen rim och reson. Tjänstemännen säger en sak ena dagen, men ger ett nytt besked nästa dag", säger Sören Hedström, byålderman Gäddvik. FOTO: magnus pehrson

"Man får inte bära sig åt på detta sätt. Det finns ingen rim och reson. Tjänstemännen säger en sak ena dagen, men ger ett nytt besked nästa dag", säger Sören Hedström, byålderman Gäddvik. FOTO: magnus pehrson

Foto: magnus pehrson

LULEÅ2010-02-20 06:00
Ärendet kommer upp i byggnadsnämndens arbetsutskott på tisdag med ärendebeteckningen "Olovligt uppförande av byggnad".
Den beskrivningen går inte byggherrarna, tre syskon Hedström i Gäddvik, med på. De har lämnat in egna yttranden och har låtit en jurist granska ärendet. Juristen Robert Salmgren har skrivit en sju sidors inlaga till byggnadsnämnden.
För nära stranden
Det frågan handlar om är om den uppförda byggnaden på Kvarnträskets strand är en ekonomibyggnad eller en fritidsstuga för övernattning.
En ekonomibyggnad på den egna jordbruksfastigheten kräver inget bygglov. En fritidsstuga kräver bygglov och den som nu uppförts står dessutom för nära stranden.
Stadsbyggnadskontoret anser att byggnaden är "till sin karaktär inte förenlig med begreppet ekonomibyggnad utan bedöms vara till sin utformning ett fritidshus".
Så tjänstemännens förslag är att byggnadsnämnden beslutar att de tre Gäddviksborna vid vite av 50 000 kronor måste riva byggnaden senast fyra månader efter att beslutet vunnit laga kraft.
"Det är så tråkigt"
Sören Hedström suckar när han får höra att ärendet nu kommer upp till beslut.
- Det är så tråkigt, men vi kommer att gå vidare och överklaga hela vägen. Man får inte bära sig åt på detta sätt. Det finns ingen rim och reson. Tjänstemännen säger en sak ena dagen, men ger ett nytt besked nästa dag.
Han och syskonen Helena och Rolf hävdar att de redan 2005 lade fram planerna på ekonomibyggnaden för dåvarande stadsarkitekten, men utan att de fick någon svar om bygget krävde ett bygglov.
Sören Hedström gick vidare till en annan tjänsteman, en granskningsingenjör.
Inget bygglov krävs
- Han tog fram en pärm och förklarade att det bara var att bygga och hur många hus jag vill. Ekonomibyggnader kräver inget bygglov.
Så Sören Hedström och syskonen satte 2006 igång och byggde sin ekonomibyggnad vid Kvarnträskets strand.
Sommaren 2009 upptäckte byggnadsinspektörer från kommunen den färdiga byggnaden och ärendet med det som kommunen betecknar som ett svartbygge på skyddad strand föddes.
- Jag har anmält och talat om vad vi ska göra, att vi skulle bygga den här ekonomibyggnaden. Efter fyra år kommer de tillbaka och tjorvar. Kommunens tjänstemän ska väl inte bära sig åt på detta sätt. De ska se till att hjälpa mig när jag frågar och jag ska få ett svar som gäller, säger Sören Hedström.
Liknar ett fritidshus
Kommunens tjänstemän har kommit fram till att byggnaden mera liknar ett fritidshus än en ekonomibyggnad och tar hjälp av Tekniska nomenklaturcentralen för att definiera begreppet "ekonomibyggnad".
Tjänstemännen kommer då fram till att en ekonomibyggnad får man inte använda som raststuga eller övernatta i.
- Vi har ingen tanke på att bo i den. Den ska användas när vi håller på i skogen, gå in för fika och äta, säger Sören Hedström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om