– Jag har kämpat för det här i flera års tid nu men ingenting händer. Jag blir både förtvivlad och förbaskad, säger hon.
Ulla Vanhaniemis man bor sedan fyra år tillbaka på Ängsgården på Mjölkudden. Hon hälsar på honom varje dag. I söndags var det varmt och kvavt i boendet, uppger Vanhaniemi.
– Problemet är att för att kunna vädra rejält måste altandörrarna ställas upp ordentligt och då finns det en risk att de boende tar sig ut i ett obevakat ögonblick. Finns det inte personal som kan bevaka dörren så kan man inte ha den på vid gavel. Men om man byggde grindar så löste det problemet. Jag vet att det är ett problem vid fler äldreboenden också, säger hon.
Ronnie Arespång, verksamhetschef vid socialförvaltningen sedan 1 april, beskriver hur äldreboendenas rutiner ser ut vid värmebölja:
– Dagtid ska fönster och dörrar vara stängda med persienner nedfällda och luftkonditioneringen igång. Sedan vädrar man på kvällstid. Det finns spärrar i dörrar och fönster som ser till att det bara blir en mindre öppning som inte går att ta sig ut genom. Jag har haft kontakt med Ängsgården i dag och det är ganska svalt där. Hur det var i helgen vet jag dock inte.
För att kunna vädra ordentligt menar Ulla Vanhaniemi att hela dörren behöver vara öppen.
– Om vi har personal som bevakar kan dörren vara öppen. När det gäller grind så kan det vara en åtgärd. Jag ber att få återkomma med vad som har sagts tidigare i den frågan, säger Arespång.