Det är många som hör av sig till Länsförsäkringar nu om tak som rasat in på grund av snö, enligt skadechef Ulrica Boman. Men vad alla inte vet är att det bara är om snön kommit "plötsligt oförutsett" som någon ersättning kan betalas ut. Ulrica Boman säger att det är ytterst ovanligt att tak rasar in på bostadshus. Oftast är det tak på utehus eller ladugårdar som ger vika för snön.
– Om det rasar in har man inte gjort tillräckligt. Man har antingen brustit i snöskottningen eller i takets konstruktion. Ett hus ska inte rasa in för att det kommer snö i Norrbotten.
Hon säger att alla har ett eget ansvar att underhålla sitt hus och i det ingår att skotta och se till så att taket är nog starkt för att klara snöpåfrestningen. Det finns inga fasta parametrar som försäkringsbolaget utgår ifrån när de gör sina bedömningar om någon ersättning ska betalas ut.
– Om man tänker hur det var i Sundsvall så blir det ju en bedömningsfråga om det var plötsligt oförutsett- det blåser, stormar och det driver. Då kanske man inte riktigt hinner med den biten.
Hur mycket snö kan det vara på ett tak innan man måste skotta?– Vi kan inte säga det heller eftersom att den kan vara olika tung. Är det en halvmeter kallsnö väger inte det lika mycket som en halvmeter blötsnö. När det är fuktigt kan kallsnö absorbera fukt och den blir tyngre så småningom och packas ihop. Vi kan inte ge generella råd, då blir människor missledda.
Hon säger att det är viktigt att tänka på att inte snedskotta snön så att det är mer snö på ena sidan av taket. Det ska vara ett jämt lager. Det är också viktigt att lämna tio centimeter för att förhindra fuktskador på taket.
Tror du att människor känner till detta?– Jag tror att man många gånger tror att allting ersätts. Men man har en viss skyldighet själv.