Svårt att byta bort oljan

Allt fler villaägare planerar att byta uppvärmningssätt som en följd av de ökande el- och oljepriserna. Under de kommande åren kommer miljardtals kronor investeras i nya värmeanläggningar. Samtidigt finns det flera fallgropar för den som vill göra större förändringar.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2006-05-30 00:00
Under de senaste åren har de svenska villaägarna fått kännas vid kraftigt ökade kostnader för uppvärmningen av sina bostäder. El- och oljepriserna har ständigt tangerat nya rekordnoteringar samtidigt som staten lanserat nya bidrag för den som vill komma bort ifrån direktverkande el eller oljeuppvärmning.

Enligt en undersökning som tidningen Vi i Villa gjort bland sina läsare planerar var femte villaägare att byta uppvärmningssätt det kommande året. Majoriteten av dem som planerar att byta använder sig av antingen direktverkande eller vattenburen eluppvärmning.

Samtidigt som det finns ett stort intresse för att byta värmeanläggning finns det en hel del fallgropar för den som inte är tillräckligt påläst. På försäkringsbolaget Folksam befarar man att det kan bli stora problem för den som väljer en installatör som inte har kunskap om vilka kombinationer av befintliga rörsystem och värmepannor som fungerar tillsammans.



- En duktig installatör ska naturligtvis kunna avgöra vilken typ av anläggning som passar. Men i kontakterna med våra försäkringstagare upplever vi att många får problem i alla fall. De vanligaste klagomålen rör olika typer av värmepumpar. Den absolut viktigaste frågan är vilket rörledningssystem villan har och om man är beredd att förändra det för att kunna få full effekt av en värmepump. Seriösa installatörer tar direkt reda på vilket system villan har innan de rekommenderar en lösning, vilket inte alltid är fallet i dag, säger Folksams miljöchef Jan Snaar.

Han befarar att det kommer att ske en hel del misslyckade installationer den kommande tiden.

- Det är en väldig rusch på vvs-marknaden. Den som vill byta värmesystem får ofta vänta lång tid innan de ens får en offert. Och sen kan det ta mycket lång tid innan installationsarbetena kommer igång, säger Jan Snaar som menar att den pressade arbetssituationen för vvs-firmorna innebär ökade risker för slarv och fel.

- Vill man vara helt säker på att få ett nytt värmesystem som fungerar ska man välja ett likadant som redan finns. De el- och oljepannor som finns på marknaden i dag är både beprövade och driftsäkra. Men samtidigt vill de flesta komma bort från de höga energikostnaderna, vilket innebär att de måste förlita sig på ny och relativt obeprövad teknik.



Sedan länge har Folksam fört statistik över vilka värmesystem som är mest drabbade av olika typer av fel och haverier. I topp ligger olika typer av värmepumpar där skadorna kostat villaägarna nära 250 miljoner kronor mellan åren 1999 och 2004. Av 20 000 skadefall gäller nästan 60 procent av fallen pumpar som var fem år eller yngre. Av dem är bergvärmepumparna överrepresenterad. Det beror på att några av de storsäljande produkterna hade rena konstruktionsfel som nu tycks ha rättats till. Enligt Jan Snaar tyder det mesta på att den negativa utvecklingen nu planat ut.

Han vill dock inte döma ut värmepumparna eftersom en rätt utförd installation ger låga uppvärmningskostnader. Samtidigt varnar han för installatörer som lovar guld och gröna skogar.

- Det krävs en relativt hög energiförbrukning för att en värmepump ska löna sig.

Under de senaste åren har träpelletsen ökat snabbt som uppvärmningsform. Hittills har de systemen visat sig fungera ganska problemfritt. Det finns inga direkta tecken på att pelletsbrännarna och pelletspannorna skulle vara mer skadedrabbade än motsvarande oljepannor.

- När det gäller pellets rör det sig ofta om mindre komplicerade konstruktioner med få rörliga delar som kan gå sönder. En annan fördel med pellets i förhållande till värmepumpar är att man kan få en högre temperatur i pannan, vilket många gånger är en förutsättning för att vissa hus ska få tillräckligt med värme till radiatorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!