Parkeringen utanför Biltema är packad, men inte till bredden. Kaoset som brukar råda under mellandagarna på Storheden har inte startat riktigt ännu. Förmiddagen är lite tidig för det. Julen är undanstädad inne i butiken och snöslungor frontar entrén.
– Nu när det är slaskigt är det ju spolarvätska som alltid ligger i topp i försäljningen. Även salt säljer mycket, och snöar det så vet vi att vi säljer snöslungor, säger avdelningschefen Jonas Lindqvist.
Han välkomnar mig in tillsammans med butikschefen Ingela Nyström Svarvare. Varuhuset på Betongvägen byggdes specifikt för öppningen av butiken 2011. 8 000 kvadratmeter huserar nio avdelningar, lager, kontor, personalrum och ett välbesökt café. Ingela, som arbetat här sedan 2015, berättar hur det gått sedan starten.
– Vi ökar ju hela tiden. När jag började var vi 21 personer, nu är vi 40. Det går bra för Biltema i Luleå. Vi har ett stort upptagningsområde. Fredag, lördag och söndag är stora dagar för oss, då många kommer från exempelvis Tornedalen och Malmfälten.
Bilartiklar och reservdelar är det som går åt mest. Sommartid är cyklar en storsäljare och de senaste åren har trädgårdsmöbler och plantering blivit väldigt populärt.
– Folk odlar mycket mer och jag tror det kom i och med covid. Folk började tänka mycket mer på vad de skulle pyssla med hemma, säger Ingela Nyström Svarvare.
På en vecka under högsäsong, alltså sommartid, får butiken in mellan 1 600 och 1 800 lastpallar med varor. Under vintern blir det ungefär 1 000 lastpallar. I nuläget har de 23 000 varor inne.
– Jag har varit yrkesverksam i 30 år som butikschef. Jag har jobbat inom klädhandeln tidigare och det här är ju helt annorlunda. Det är så stora kvantiteter. Till en början kan man inte riktigt föreställa sig hur många varor det är vi måste ta hem varje vecka, och att det går åt.
Även personalstyrkan stiger sommartid. Från och med april ska det anställas ett antal extra- och sommarjobbare.
– Det roligaste med det här jobbet är faktiskt personalen. Det är blandad ålder och det är tjejer och killar. Nu har även variationen av kunderna börjat bli större, det är inte bara gubbdagis som vissa sa förut. Jag stortrivs, säger Ingela Nyström Svarvare.
Även caféet har kommit att bli en viktig plats för många kunder. Här sitter både familjer som behöver en paus i mellandagshandeln och vänner som möts för att fika. Stig Riptjärn sitter och fikar med vänner han känt sedan barnsben i Tornedalen.
– Vi har inget annat att göra, säger han skämtsamt.
– Det är billigt kaffe och det är socialt. Vi är ungefär fem-tio stycken som brukar ses här. Under jultiden är vi lite färre. Jag är här varje dag.
Stammisarna känns ofta igen av personalen, vilket bidrar till god stämning.
– Vissa kunder känner man ju igen och vet vad de behöver hjälp med. Så man kan ha lite jargong med och skämta lite. Det är trevligt, säger Jonas Lindqvist.
– Många pensionärer kommer in för att äta morgonfikat. Vi har många stammisar som kommer in och startar dagen här. Även traktorförare och de som håller på med snöröjning, det ser lite maffigt ut när de står och väntar på att få handla sin frukostpåse, fortsätter Ingela Nyström Svarvare.
I caféet sitter även familjen Niemi från Kiruna.
– Vi fördriver lite tid, vi är i Luleå över juldagarna och idag blev det lunch här säger Stefan Niemi.
– Vi ska köpa saker till stugbygget, det ligger i Tornedalen, tillägger sonen Ture Niemi.