Luleå gymnasieskolas el- energiprogram har 96 elever, fördelat på tre årskurser, när de är fullbelagt.
– Det faller bort några under vägen, säger läraren Stefan Bokvist som uppskattar att ett tiotal är tomma.
En viktig beståndsdel i utbildningen är APL – arbetsplatslärande. Under år två och tre handlar det om totalt 15 veckor, varav två tredjedelar under sista året.
För tillfället väntar ett 60-tal elever på att komma ut på APL. Enligt Bokvist har det varit knepigt att hitta platserna.
– Men det är inte tvärstopp, säger läraren som noterat en ökad oro för coronasmittan.
Sedan några år tillbaka bedrivs även lärlingsutbildning, där eleverna är mer ute på företagen.
– De är ute halva terminen onsdag till fredag. De lär sig yrket och blir anställningsbara, förklarar läraren och tillägger att skolan har 20 lärlingar i årskurs 2 och 3.
Vid terminsstarten i höstas togs ett nytt grepp – man annonserade efter lärlingsplatser. Det kompletterades med samtal till företag och gamla kontakter. Användandet av sociala medier har också ökat.
Stefan Bokvist noterar att lärlingarna verkar ha skött sig bra:
– Ingen är tillbaka, de har varit ute sedan vecka 45.
Vad händer om ni inte får ut alla på APL?
– Ett skräcksenario. Det vill vi inte hamna i, utan kollegan Tomas Norberg och jag försöker lösa. Vi har inte tappat hoppet, säger Stefan Bokvist och tillägger att nödlösningen består i att skapa projekt på skolan.
Han berättar vidare att många elever gör sin APL på småföretag – där man ibland känner viss oro för att låsa fast sig för så lång tid.
Därför har utbildarna även här fått tänka utanför boxen, företag kan numera få pröva på eleven utan låsa sig fast för en viss längd.
– Eleven får in en fot och företaget får känna sig för. Om det inte skulle fungera kan de skicka hem eleven, säger han.
Sistaårslärlingen Zakaria Maltane, med många kontakter inom branschen, fyller i:
– Vissa är rädda för att eleverna ska bli en börda. Ibland kan vi känna att de inte vill ha oss och då vill vi inte heller vara där, säger han och gläds över att han själv lyckats få lärlingsplats på ett företag.
Ingen risk du blir utan jobb när du gått klart?
– Först ska jag göra lumpen sedan får jag förmodligen komma tillbaka, säger han och tillägger att han inte hört att det skulle vara aktuellt med anställningsstopp där. Och att lärlingsutbildningen ger en chans att visa vilket virke man är utav.