Hillevi Öhman låg 60 timmar på akuten, och för henne var det tredje gången. Pia Näsvall beklagar att patienter får ligga länge på akuten.
– Det är verkligen inte bra varken för patienter eller våra medarbetare. När man söker vård akut och är i behov av att läggas in på sjukhuset måste det finnas en vårdplats på en avdelning. Vi behöver fler medarbetare, sjuksköterskor och undersköterskor, för att kunna hålla fler vårdplatser öppna. När det saknas vårdplatser på övriga sjukhuset blir patienterna kvar på akutmottagningen, ibland under lång tid.
Hon fortsätter:
– Det räcker med att en patient drabbas för att vi inte ska vara nöjda. Vi vet att det är för många patienter och medarbetare som påverkas negativt av personalbristen, säger hon.
Under våren har cheferna vid akutmottagningen avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar på grund av vårdplatsbristen, något SVT rapporterade om.
– Det stämmer att det är en tuff situation på akutmottagningen på Sunderby sjukhus och vi har en pågående dialog med våra medarbetare. Vi har väldigt duktiga och engagerade chefer som verkligen vill det bästa för både personal och patienter, säger Pia Näsvall.
Hon berättar att Region Norrbotten anställt fler medarbetare för att minska på vårdplatsbristen
– På lång sikt står vi inför stora utmaningar där färre i arbetsför ålder ska ta hand om fler, en utmaning som gäller hela landet men är särskild tydlig hos oss. För att klara det krävs att vi arbetar smartare och använder teknikutvecklingen på ett klokt sätt.
Personalen vittnar om att de inte får göra det som de faktiskt ska göra, och att deras kompetens blir lidande på grund av det.
Hur ska regionen säkra att akutmottagningen kan ge en god och patientsäker vård?
– Vi jobbar alltid efter principen efter att de som är svårast sjuka eller mest skadade ska få vård först. Våra medarbetare på akutmottagningarna gör allt de kan för att de som söker vård på akuten ska få vård så snabbt som möjligt, säger Pia Näsvall.
En medarbetare på akuten berättar att hon skriver upp till fyra avvikelserapporter per pass.
– När en avvikelse är gjord så följer vi upp den och utreder vad som hänt. Att avvikelser skrivs är viktigt för att veta vad som behöver åtgärdas och det är också en möjlighet till lärande för att minska risken att situationen uppstår igen, säger Pia Näsvall.