Under de senaste dagarna har det börjat poppa upp karljohanssvamp, tegelsopp och tallsopp i skogarna. Förhoppningsvis väntar storbesök av skogens guld till hösten.
– Av det jag har hört kommer det troligtvis bli ett bra kantarellår, förutsättningarna finns för det, säger Göran Lidén, svampkonsulent Luleå.
Den bästa perioden här uppe är sista veckan i augusti och första halvan av september. Nu är vi i den osäkra perioden där det inte helt går att veta vilket svampår som väntar.
– Kommer nu lite värme på det här tror jag det kommer bli riktigt bra.
Till skillnad från många semesterfirare har svamparna njutit av de regniga juli-veckorna.
– Svamparna behöver värme och fukt så de ligger under backen nu och väntar på att det ska bli idealiskt väder.
Exakt hur svamphösten kommer se ut vågar han inte svara på.
– Det ser lovande ut, förutsättningarna har varit bra när det varit värme och fuktigt och regnat. Jag har gjort tabben förut och sagt "i år blir det bra" och sen har det inte blivit det så jag vågar inte säga mer än så.
Till ovana svampplockare förklarar Göran Lidén att skivlingar, svampar med skivor på undersidan, är svåra svampar som kräver kunskap. En av dessa är den vita flugsvampen som är dödligt giftig och lätt att missta med skogschampinjonen.
– Plocka svamp är livsfarligt om man inte vet vad man gör. Man ska undvika vita svampar med vita skivor och mörka svampar med mörka skivor.
Svamparna som inte har skivor undertill utan istället rör, som de olika sopparna, är toppen för nybörjare i svampskogarna.
– Det finns ingen dödligt giftig sopp här uppe, alla soppar är ätbara.
I Luleåområdet rekommenderar han Ormberget och Hertsöträsket som bra första svampställen.
– De är stadsnära men ändå med jättefina svampförutsättningar.
Toppig giftspindling är en annan svamp att se upp för, men enligt Göran Lidén är den som tur är inte så vanlig här uppe.
Svamparna är luriga så det säkraste är att gå ut i svampskogen i sällskap av någon som har svampkunskaper eller att gå en svampkurs innan plockandet. Ett ytterligare tips till nybörjare är att inte försöka lära sig för många svampar på en gång.
– Lär känna få svampar till en början och sen kan man utöka varje år med tre-fyra sorter.
Vilken skulle du säga är den bästa nybörjarsvampen?
– Enklaste och säkraste är definitivt karljohan, den är dessutom väldigt god, till och med godare än kantarell om du frågar mig, säger Göran Lidén.