I onsdags berättade NSD att personer som har sysselsättning enligt lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade i Luleå kommun får åtta kronor i timmen i ersättning för sitt arbete.
Trivs bra
Det var Marianne Viita ,vars son arbetar med den ersättningen, som initierade debatten om den låga ersättningen.
Marianne Viita är också ledamot av kommunens handikappråd och kräver en översyn av villkoren.
Gert-Ove Henriksson, 37, Luleå, jobbar på Storhedens bil och service och han är en dem som jobbar för åtta kronor i timmen.
När vi kommer till verkstaden är han ute på uppdrag och hämtar bildelar i centrum. Till hans arbetsuppgifter hör också att skjutsa kunder som lämnar in bilen för reparation, besikta bilar och när det ärdötid, städa i lokalen.
Henriksson har jobbat på Storhedens bil och service i fyra år. Innan dess jobbade han på en annan firma och han säger att han inte ångrar att han bytte arbetsplats.
Bra kamratskap
– Jag trivs mycket bra här. Vi har bra kamratskap och svamlar på. Utan humor blir det trist, fast man gör ju det man ska ändå, säger Henriksson.
Ersättningen på åtta kronor tycker han är i snålaste laget.
– Jag har fått samma summa under de senaste 15 åren. Den borde kunna vara lite högre.
Värderas högt
Anders och Jörgen Lind äger Storhedens bil och service. De värderar Gert-Ove Henriksson högt.
– Han är viktig för företaget förstås, utan honom blir det svårt. Han har varit med praktiskt taget från början, säger Jörgen Lind.
Funktionshindrade som har ersättning via LSS hörs inte så mycket i debatten.
– Nej, vi är inte så högljudda. Vi kanske borde göra som fransmännen när de protesterar, säger Gert-Ove Henriksson.
Vad skulle du vilja fråga politikerna?
– Varför ska jag ha så låg lön? Jag är ju ändå människa.
Svältlön – i 15 år
Gert-Ove Henriksson jobbar på Storhedens bil och service. För sitt arbete får han åtta kronor i timmen i ersättning av kommunen.– Visst finns det dagar som man funderar om man ids gå till jobbet för de pengarna. Men man behövs ju här och det märks när jag är borta, säger han.
Gert-Ove Henriksson jobbar på Storhedens bil och service. För det drar han in åtta kronor i timmen, en summa han fått de senaste 15 åren.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Vad tycker politikerna i Luleå kommun om att funktionshindrade som arbetar på jobbcenter i Luleå kommun tjänar åtta kronor i timmen? NSD ringde runt till gruppledarna i de olika partierna och fick följande spontana kommentarer:
Camilla Hansen, Centerpartiet:
– Det låter orimligt lågt men de måste ju ha annan form av ersättning. Åtta kronor kan man inte existera på. Jag hoppas att psykiskt funktionshindrade inte tjänar mindre är andra funktionshindrade med liknande arbeten.
Tomas Olofsson, Folkpartiet:
– Arbete ska alltid löna sig. Kostnaden för att ta sig till jobbet kan inte vara högre än lönen. Annars känner jag inte nämare till förhållandena för den här gruppen av personer närmare.
Annika Eriksson, Miljöpartiet:
– När jag läste det där tänkte jag att det är orimligt att tjäna åtta kronor i timmen och att jag måste kolla upp saken.
Börje Lööw, Vänsterpartiet:
– Åtta kronor! Herregud! Jag visste inte att det var så lite. Men jag känner ju inte till deras totalekonomi. De måste ha annan ersättning.
Dan Ankarholm, Sjukvårdspartiet:
– Handlar det om riktiga anställningar eller sysselsättning? Det handlar sannolikt om att de ska känna att de får bidra med något. Hur som helst låter åtta kronor i timmen lite.
Mattias Karlsson, Moderaterna:
– Det låter som slaveri! Det är en skymf! Den här gruppen ska som alla andra ha skälig lön. Sommarjobbande ungdomar tjänar mer. Det är bra att frågan om lönerna väcks.
Karl Petersen, Socialdemokraterna:
– Det är ingen lön. Det blir alldeles fel att diskutera om en lön. Det handlar om en meningsfull aktivitet som ska ge en peng, en extra slant. Sedan har summan legat stilla under en massa år vilket inte är alldeles rimligt. Jag är öppen för samtal i frågan.
Kerstin Anttila