Svagt svenskt intresse för klimatförändringar

Hur viktiga är klimatförändringarna för politikerna? När Nordkalottkonferensen tar upp frågan i Haparanda uteblir de tunga namnen.

LULEÅ2008-07-19 06:00
För 24:e gången arrangeras det gränsöverskridande diskussionsforumet Nordkalottkonferensen, denna gång i Ha-
paranda. Under tre dagar i augusti ska deltagare från Sverige, Norge och Finland diskutera under temat: Klarar Nordkalotten en global konkurrens och klimatförändringar? Fokus ligger på frågorna hur de nordliga delarna av länderna bäst ska hantera den ökande globala konkurrensen och hur de ska möta den pågående uppvärmningen av klimatet.
På deltagarlistan står en rad politiker från Norrbotten, men några tyngre namn från den svenska riksdagen finns inte med.
- Nej, tyvärr är det ju inte det. Vi har varit i kontakt med Utrikesdepartementet, men det kan ha varit för sent. De ministrar som är
i tjänst nu får inte vara mer än en timme bort från Stockholm, säger Marit Lamberg, verksamhetsledare på Föreningen Norden i Luleå.
Inte högprioriterat
Från riksdagen kommer Stefan Tornberg, riksdagsledamot för centerpartiet, och Linda Ylivainio, politisk sakkunnig hos näringsministern. En av Finlands två riksdagsrepresentanter är utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och bland Norges fyra representanter finns den före detta fiskeri- och samarbetsministern Svein Ludvigsen.
- Det känns inte bra, det har varit så här de senaste åren. I Sverige är det inte högprioriterat från politiskt håll att delta i Nordkalottkonferensen. Det är inte lika viktigt i Sverige som i Finland och Norge. Den förklaring som vi alltid får är att det är fel årstid, men då vet jag inte hur de bär sig åt
i Norge och Finland för att kunna få betydelsefulla personer, säger Marit Lamberg.
Avtagande intresse
Lamberg har arbetat med konferensen i tolv år och känner att intresset har avtagit successivt från svensk sida, trots att det var regeringen som i början delegerade konferensen för att gräsrötterna skulle träffa beslutsfattare och kunna påverka. Och målet är fortfarande att kunna påverka.
Ingen idé ropa ensam
- Vi ska titta på om Nordkalotten behöver en egen global strategi inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009. Sverige är ordförande i EU då och det ska tas fram ett nytt klimatavtal. Kan vi påverka från Nordkalotten är det viktigt för oss, det är ingen idé att ropa ensam. Vi är starka här uppe och förhoppningsvis ger det ringar på vattnet, säger Marit Lamberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om