Surt resultat för saltgrupp

Under onsdagen fick Trafikverket besök från Kiruna, då Facebookgruppen som motsätter sig saltning av E10:an mötte saltarna själva.

MÖTE. Under onsdagen träffade Trafikverket Saltmotståndarna från Kiruna.

MÖTE. Under onsdagen träffade Trafikverket Saltmotståndarna från Kiruna.

Foto: Henrik Boström

Luleå2014-11-05 21:22

Efter drygt två timmar är mötet långt ifrån över, och Henrik Päiviö är missnöjd. De är ett par representanter för Facebookgruppen "Vi som inte vill ha salt på väg E10 i malmfälten!" som åkt ner, från Kiruna till Trafikverkets regionkontor, för att lägga fram sina förslag. Men de tycker sig inte ha fått något gensvar.

– Vi har fått en massa oväsentlig information om hur E10:an kommer att se ut 2050. Men vi vill ju att vägen ska vara fri från salt från och med idag och nu, säger Päiviö.

Gruppen anser saltningen av norra E10:an vara flerfaldigt farlig; med sin miljöpåverkan, kostsamma rostskador, och risk för viltolyckor då saltet lockar renar till vägen.

– Det kan hända fruktansvärda olyckor, med tanke på alla långtradare som kör där. Och rehabiliteringen av trafikskadade är det vi skattebetalare som står för.

Istället förespråkar Henrik Päiviö varmsand, en alternativ metod som innebär att sand blandas med kokande vatten. Den ska då kunna smälta isen en aning, för att sedan frysa fast på vägen och bilda ett sandpappersartat skikt.

– Det kostar mer än saltning, men vi får spara in på rehabiliteringen av trafikskador.

På andra sidan mötesbordet finns Fredrik Rosendahl, underhållschef på Trafikverket. Han delar inte uppfattningen om varmsanden som överlägsen saltet.

– Vi måste jobba förebyggande med halkbekämpning, inte bara avhjälpande. Varmsand ger störst effekt när vintern väl har kommit, men den halka som uppstår under övergången mellan höst och vinter bekämpas bäst med salt.

Han påpekar också att de redan jobbar med att motverka vägsaltets viltfara, och att de inlett en utredning i samarbete med rennäringen.

– Vi hoppas på att testa konkreta åtgärder inom de närmaste månaderna; exempelvis tillsatsmedel i saltet som gör det mindre attraktivt för renar, eller diodhalsband, som en sameby föreslagit. Helt utanför boxen – men en jättebra och kreativ idé!

Och Henrik Päiviö får fortsätta att kämpa för sin sak. Bland annat hoppas han på att organisera ett stormöte i Kiruna, där högre beslutsfattare ska bjudas in att diskutera saltfrågan.

– De är skyldiga att medverka, tycker vi, annars får vi aldrig bukt på det här. Det enda positiva med saltet är om man ska tillaga kött eller fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om