NSD har i flera artiklar berättat om bristen på vårdplatser, främst till följd av sjuksköterskebrist, vid Sunderby sjukhus.
På måndagen gav läkare från medicin-, kirurgi- och ortopedklinikerna beslutsfattarna sin bild av läget. Den politiska ledningen med råden Maria Stenberg (S), Glenn Berggård (V) och Agneta Granström (MP) fanns på plats vid mötet. Även landstingsdirektören Mats Brännström deltog.
– Det viktiga är att få veta att de delar vår verklighetsbeskrivning och att de förstår hur akut vi upplever situationen, säger Arne Hassler.
Enligt Hassler gav landstingsledningen uttryck för en positiv vilja.
– De tog till sig det vi sa. Sedan var det inte väntat att det skulle komma fram några fantastiska lösningar.
Arne Hassler beskriver hur patienter flyttas mellan avdelningar, hur operationssalar måste beläggas med följd att operationer skjuts upp.
– Det är dominoeffekter som drabbar alla verksamheter på sjukhuset
Ser du någon ljusning?
– Jag vet inte. Om två eller tre veckor kommer det att se ut som det gör nu, det känner jag mig tyvärr trygg i. På längre sikt vet jag inte. Det ser likadant ut i hela Sverige, men det hjälper inte oss. För den enskilda patienten är det vad vi kan göra här och nu som spelar roll, säger Hassler.
Landstingrådet Glenn Berggård deltog i mötet:
– Det är en beskrivning som är väl värd att ta till sig för politiken också. Många medarbetare är hårt ansträngda och upplever att det är på gränsen. Så ska det inte vara.
Vad kan politikerna göra?
– Det finns ett antal förslag från verksamheten som förhoppningsvis kan verka på kort sikt. Vad gäller politiken kan det ju ta lite längre tid innan det gått genom kvarnarna, säger Glenn Berggård.
Målet är att öppna fler platser för att minska överbeläggningen. Berggård hoppas på en snar lösning med fler nattsköterskor, så att vårdplatser kan hållas öppna nattetid. Bättre utnyttjande av patienthotellet ska också kunna minska trycket.
Så kallade vårdnära tjänster är också på gång. Det vill säga att sjuksköterskor ska kunna göra en del av de sysslor som i dag utförs av läkare. Sjuksköterskor ska i sin tur kunna avlastas av annan personal.
Hur ska problemet lösas långsiktigt?
– Det är en sak för politiken är att visa på det behov som finns och att säkerställa utbildningsplatser. Det handlar också om rekrytering, att behålla personal genom att erbjuda bra arbetsvillkor. Sedan finns utbildningbidrag för dem som som vill utbilda sig inom verksamheten. Vi får se till att det finns i en sån mängd att det räcker till, säger Berggård.
Måndagens träff ska följas upp med fler möten.
Glenn Berggård är även beredd att föra diskussioner med övriga personalgrupper om läget vid sjukhuset.