Det enorma tältet, som är 70 meter långt och som flyttas med stora hissanordningar, kostar 200 000 kronor. I månaden.
Men även om pengarna snabbt tickar i väg är Sune Nilsson helt övertygad om att tältet i själva verket är en besparing.
Framtiden
- När det här är färdigt hoppas jag att vi kan göra en kalkyl och komma fram till en siffra. För jag tror verkligen att det här blir sättet att bygga på i framtiden, säger han.
Att skydda byggen med mobila tält är ganska vanligt söderut, det är optimalt för till exempel ombyggnationer, men i Norrbotten har det knappt förekommit.
- Märkligt nog. Tekniken har säkert funnits i 25 år och man kan verkligen undra varför ingen har börjat med det tidigare, men byggbranschen är konservativ.
Kvalitetssäkring
Men när patienthotellet i anslutning till Sunderby sjukhus skulle byggas ställde landstinget som krav att Sveriges största mobila tält skulle användas.
- Det handlar om en kvalitetssäkring. Vi undgår risker för fukt- och mögelskador, säger Claes Ljunghager, landstingets byggprojektledare.
Tältet innebär även möjligheter till ett helt nytt sätt att bygga. NSD tas med på en liten rundtur och när vi når källarutrymmena säger Nilsson:
Stor vinst
- Om vi byggt på det traditionella sättet hade inget av det här kunnat påbörjas innan augusti, då vi haft ett yttertak färdigt. Nu kunde vi sätta igång på en gång. Det här är framtidens bygge. Jag tror till exempel att de som bygger om Pontushallen gärna hade haft ett tält.
Trots de senaste dagarnas oväder är ytorna snustorra.
- Det är en stor vinst. Vi kan jobba på under vilket grisväder som helst.
Den 31 mars nästa år ska patienthotellet stå klart.
- Fast vi säger bara "hotellet", för vem som helst ska kunna checka in här, säger Sune Nilsson.