Vädergudarna gav oss en fantastisk sommar. De hade dessutom den goda smaken att avsluta sommarvärmen med ett par rejäla rotblötor. Sedan lite brittsommarvärme igen på det.
– Det har varit ett helt perfekt väder för svamparna, säger Göran Lidén, svampkonsulent i Luleå.
Speciellt en delikatess har gynnats av vädret. Karljohan - eller stensopp som den också heter.
– Det är verkligen ett karljohanår. Många är ute efter kantarellerna, men jag tycker karljohan är en ännu godare matsvamp, säger Göran Lidén.
Göran Lidén har varit svampkonsulent under flera år. Han håller svampkurser och ordnar exkursioner. Han är även initiativtagare till – och ordförande för – Luleå Svampklubb som bildades i maj i år.
– Fler och fler intresserar sig för svampplockning och vill lära sig mer. Vi kände att det fanns ett behov av en klubb. Nu närmar vi oss hundra medlemmar och jag får nya medlemsansökningar varje dag.
Var hittar man svamp då?
– Det finns svamp överallt. Det är bara att koppla på svampögonen. Nu är det början på säsongen och det har varit en torr sommar, då är det bäst i lite fuktigare områden. På de torra hedarna får man vänta någon vecka till, säger Göran Lidén.
Kung karljohan av svampskogen känner man igen på den bruna/rödbruna hatten och den knubbiga vita foten. Rören under hatten är vita på unga exemplar, gula på äldre. Den växer i barr- och lövskog och finns över hela landet.
Karljohan kan användas färsk i soppor och såser eller smörstekas. Vill man spara svampen är den utmärkt att torka.
– Många soppar blir ännu godare när de torkas. Den gula sandsoppen exempelvis blir fantastisk när den torkats. Torkad sandsopp kan ersätta murklor i recept där den förekommer. Stenmurklan klassas ju numera som giftig, säger Göran Lidén.