Sundström: "En halv seger"

Norrlandstingens regionförbund sköt återigen upp beslutet att inte införa PGD (preimplantorisk genetisk diagnostik).– Det blev en halv seger, sammanfattar Jens Sundström, gruppledare för Folkpartiet.

Jens Sundström (FP) debatterade hårt mot beslutet att inte införa PGD.

Jens Sundström (FP) debatterade hårt mot beslutet att inte införa PGD.

Foto: Bengt-Ake Persson

LULEÅ2013-12-04 14:59

Beslutet blev att utreda hur det ser ut i övriga landsting. Jens Sundström är säker på att förslaget nu ändras och att PGD införs vid nästa möte i februari 2014.

– Det ska lösa sig. Men det där har vi redan utrett en gång så det handlar bara om att landstingsmajoriteten ska få chansen att rädda ansiktet. Men det blir till priset av nästan ett helt förlorat år.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) tycker det är bra att frågan ses över en gång till.

– Man har gått på chefsläkarsamrådets förslag, så är det. Personligen tycker jag ingenting, jag är som Pastor Jansson. Jag kan dock förstå synpunkterna och det är bra att vi gör en grundlig genomgång.

Förslaget var uppe redan i maj men då blev det omprövning efter att Sundström och delar av den övriga oppositionen debatterat hårt mot beslutet.

– Jag höll på att ramla baklänges när jag såg att det kom tillbaka. Det är bara vi här uppe som håller emot. 17 av 21 landsting har redan infört PGD. Det vore ett stort bakslag för kvinnosjukvården i norr, säger Jens Sundström.

PGD går i korta drag ut på att man spårar allvarliga genetiska sjukdomar före befruktningen. Man letar efter indikationer i generna och väljer utifrån det ett friskt embryo som planteras in. Landstingen använder sig i dag av prenatal diagnostik, vilket innebär att man gör en undersökning under graviditeten.

– Att fortsätta som i dag med en dyr, oetisk behandling där man följer graviditeten utifrån och sedan gör en sen abort på var fjärde barn är inte acceptabelt.

Enligt Jens Sundström är Regionförbundets förslag om nej till PGD en frukt av att tjänstemännen i landstinget bromsar, dels på grund av kostnader och dels på grund av rädslan för debatten om genforskningen.

– I vanliga fall brukar det vara tvärtom, politiker som bromsar tjänstemän, men inte här. Det är av samma skäl som vi tidigare diskriminerat lesbiska kvinnor och inte gett barnlösa chansen till fler provrörsbefruktningar. Det här handlar inte heller om att välja blåögda barn, exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om