Sunderbypatienter kan få vänta åtta timmar på akuten

Väntetiderna på akuten på länets sjukhus och i synnerhet Sunderby sjukhus, ligger generellt sett något bättre än på många andra ställen i landet, där patienter kan få vänta dygn på vård och diagnos.

Något bätte men inte bra. Det finns patienter som får vänta så länge som åtta timmar på akuten i Sunderbyn.

Något bätte men inte bra. Det finns patienter som får vänta så länge som åtta timmar på akuten i Sunderbyn.

Foto: Per Öbom

Luleå2017-02-21 07:26

– Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Vi är långt ifrån nöjda, säger Mattias Morin som är chef på centrum för akut omhändertagande på Sunderby sjukhus.

I en undersökning från Socialstyrelsen redovisas väntetiderna på sjukhusen med medianvärdena, det vill säga ett värde mitt emellan den längsta och den kortaste väntetiden. För Sunderby sjukhus gäller att vuxnas medianväntetid är 187 minuter, det vill säga drygt tre timmar.

– Generellt kan man säga att väntetiderna varierar mellan 0–30 och upp till åtta timmar, säger Mattias Morin.

Han säger också att den största delen av patienterna får vänta mellan två och fyra timmar för vård.

Socialstyrelsen påpekar i sin undersökning att patienter över 80 år får vänta längre än alla andra på akuten.

– Jag reagerade också på det också, säger Mattias Morin som har en förklaring till varför det i statistiken ser ut som de äldre får vänta längre:

– Jag har verkligen funderat på om det är så och jag måste säga att jag verkligen hoppas på att det inte beror på någon form av åldersdiskriminering.

I stället misstänker han att det handlar om ett "fel" i statistiken. De patienter som kommer in och är över 80 år, blir inlagda för vård i högre utsträckning än andra.

– Jag har inga erkända belägg för att detta är fallet, men dessa patienter får ofta ligga kvar på akuten och vänta på att vårdsplatser ska bli lediga på vårdavdelningarna. Då räknas tiden som de får vänta på plats, som väntetid.

Akuten på Sunderby sjukhus bemannas i möjligaste mån med färdigutbildade läkare från de olika klinikerna, ortopedkliniken, medicinkliniken och kirurgkliniken.

– I den mån det finns AT-läkare försöker vi se till så att de har stöd från mera erfarna läkare.

Socialstyrelsen förklarar en del av de långa väntetiderna på landets akutmottagningar med att mottagningarna ofta bemannas med AT-läkare som, det är erkänt, tar längre tid på sig för diagnos och behandling än utexaminerade läkare och specialister.

– Det är extra viktigt att de får stöd från läkare från klinikerna.

Mattias Morin hoppas också på ännu bättre (kortare) väntider i framtiden. I Sunderbyn utbildas just nu specialister i akutsjukvård. Inom två år kommer de första specialisterna att utexamineras och få jobb. Specialisterna ska vara extra kompetenta just på akutvård.

– Det är ett framtidsprojekt som vi hoppas mycket på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om