Sunderby ishotell?

Ishotellet i Jukkasjärvi får konkurrens - av Sunderby sjukhus.Förra veckan fick cancerdrabbade Maj-Britt Blomquist kylslagen behandling på avdelning 53.- Är det meningen att patienterna ska frysa ihjäl? undrar hon.

Foto: Joel Marklund

Luleå2009-10-16 06:00
Varannan vecka tillbringar Haradsbon Maj-Britt Blomquist, 77 år, på Sunderby sjukhus för behandling mot sin magcancer.
Senaste besöket blev en frostig historia.
Maj-Britt och hennes medpatienter på avdelning 53 tyckte att temperaturen i deras sal var alldeles för låg.
- Det ena elementet var ljummet, det andra iskallt. Vi låg med dubbla täcken och dubbla filtar, yllekalsonger och islandströja. Hela nätterna låg jag och skakade, säger Maj-Britt Blomquist.
Iskallt element
Och hela veckan var det lika kallt i salen. Enligt Maj-Britt Blomquist använde även flera av sköterskorna yllekoftor under rockarna för att värma sig.
- Jag frågade doktorn om det var meningen att vi patienter skulle frysa ihjäl. Hon höll med och sa att sjukhuset länge hade varit så här kallt.
Maj-Britt Blomquist hoppades att en felanmälan skulle göras men någon sådan finns inte registrerad.
- Det är olyckligt att det har pågått en hel vecka. Det har brustit i rutinerna. Troligen rör det sig om ett kommunikationsproblem, säger fastighetsförvaltaren Dan Sundén.
Sunderby sjukhus värms upp
av fjärrvärme från Luleå Energi och normalt ska temperaturen ligga kring 22 plusgrader.
Systemet regleras av två väderstationer utanför och den soliga hösten kan ha bidragit till smärre
fördröjningar av uppvärmnin-gen.
- Solljuset komplicerar det hela. Om solen ligger och steker på väderstationen, kan det bli för låg temperatur inomhus, säger Dan Sundén.
- Ibland kan solljuset påverka, så att väderstationens givare registerar varmare temperatur än vad det i själva verket är, säger Ove Röshagen, driftledare på Bravida TSM, som sköter driften av värmesystemet.
22 plusgrader på dagen
Enligt Ove Röshagen får Bravida TSM ofta klagomål från patienter som tycker att det är för kallt. Han menar dock att känslan av kyla eller värme är högst subjektiv.
- Det är som på alla arbetsplatser. Är du frusen, då får du ha en kofta. Vi tycker att 22 grader är en bra generell temperatur, med 18 grader när man ska sova.
Ni kan alltså inte höja
temperaturen?
- I såna fall får du vända dig till politikerna. Att höja temperaturen här kostar stora pengar - säkert en miljon kronor per grad. Och skulle man höja generellt, skulle personalen uppleva det som för varmt.
Däremot kan Bravida TSM ordna tillfällig extra värme i salarna vid behov.
- Då ordnar vi med extra radiatorer eller plockar bort termostaten, säger Ove Röshagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om