Suhonen: De fällde Juholt

Landshövding Sven-Erik Österberg och Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) ingick i den kärna av socialdemokrater som fällde förre partiledaren Håkan Juholt. Detta enligt den tidigare rådgivaren Daniel Suhonen som kallar Nordström för "ett hot mot demokratin"

Håkan Juholt.

Håkan Juholt.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2014-10-11 13:56

I nästa vecka släpps s-profilen Daniel Suhonens bok om Juholtaffären. Han var rådgivare under den korta kaosartade period 2011 då Håkan Juholt satt som partiledare för socialdemokraterna. I boken, som bygger på hemliga s-protokoll, beskriver han hur ledande socialdemokrater aktivt motarbetade Håkan Juholt och tillslut fick honom fälld.

Två av de mest aktiva var enligt Suhonen Norrbottens nuvarande landshövding Sven-Erik Österberg och Luleås nytillträdda kommunalråd Niklas Nordström (S).

Daniel Suhonen anser att partiet infiltrerades av lobbyister. Ett exempel är Aftonbladets avslöjande i december 2010 om att dåvarande pr-konsulten Niklas Nordström fick betalt av Svenskt Näringsliv för att vrida partiets politik högerut. Bland annat ska ett antal s-toppar på partiets högerkant läckt negativa uppgifter till media för att undergräva Håkan Juholts position.

– De agerar som goda partimedlemmar, men jobbar undercover för att driva igenom sin agenda. De är ett hot mot demokratin, säger Daniel Suhonen till Aftonbladet.

I januari 2012 samlades flera s-toppar för ett möte. Där fanns partisekreteraren Carin Jämtin, LO-basen Wanja Lundby-Wedin samt Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon. Elvy Söderström var med på telefon. Mötets syfte var att avsätta Juholt, som skickats iväg på annat håll. Enligt boken ska Håkan Juholt fått höra att han skulle förbereda en partiledardebatt på en kursgård.

Ett flertal hemliga möten ska dessförinnan ha hållits.

– Man förde undan honom, i säkerhet, som man brukade göra med sovjetiska ledare, säger Daniel Suhonen till Aftonbladet.

Blivande partiledare Stefan Löfven ska har varit lojal mot Juholt och istället rasat mot behandlingen av honom. Enligt Suhonens bok ska han ha sagt:

– Det händer även i fackföreningsrörelsen att vi har olika uppfattningar. Men jag har aldrig upplevt att det är som i politiken med så jävla mycket knivhugg i ryggen och så mycket skådespel.

När NSD når Sven-Erik Österberg har han redan beslutat sig för att inte uttala sig runt boken.

– Jag har bestämt för att inte kommentera det här. Jag brukar inte kommentera sådana här slaskböcker, säger Sven-Erik Österberg.

– Det här är ingenting att älta.

Juholtaffären

Den 25 mars 2011 väljs Håkan Juholt enhälligt till partiordförande för socialdemokraterna. 28 mar avslöjas att hans sambo är dömd för bedrägeri. I april gör han ett utspel om insatsen i Libyen som får rubriker. I oktober avslöjas att han sambo tagit emot för mycket boendebidrag. Förundersökningen om bedrägeri läggs dock ner.

14 oktober 2011 samlas partiledningen för ett möte om Juholts framtid. Detta resulterar i en två månader lång "förlåt mig" turné i landet. den 16 januari är han tillbaka efter en månads semester. Men 17 januari händer det ingen. Juholt beskyller felaktigt regeringen för att samarbeta med SD.

21 januari 2012 lämna Håkan Juholt posten som partiordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om