Läkaren och psykiatrikern Anders Hansen har skrivit flera böcker om hur hjärnan fungerar och varför vi mår som vi gör. I morgon framför han föreläsningen som delar namn med hans bok "Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?".
– Den kommer titta på den frågan och försöka besvara det utifrån hjärnans perspektiv. Inte bara förklara hur vi funkar, utan varför vi funkar och försöka förstå vad depressioner och ångest egentligen är. Och naturligtvis också vad vi kan göra åt det.
– Jag märker att när man förstår på djupet vad till exempel sömn, motion och att ses på riktigt, gör med de organ där ens existens skapas. Då kommer de här råden som alla har hört till förbannelse gå från att vara wellnessfloskler, till att bli något man vill prioritera.
Mer än var åttonde vuxen äter i dag antidepressiva läkemedel, främst för depression men också för olika typer av ångest.
– Det är ganska mycket och det är naturligtvis mycket mer än det var för 10-20 år sedan.
Samtidigt menar Anders Hansen att detta inte behöver betyda att vi mår sämre i dag, då anledningen skulle kunna vara att fler söker hjälp. Han säger däremot att en viktig fråga i sammanhanget är: Varför mår vi inte tydligt bättre?
– Vi mår mycket sämre än vi borde göra. Vi har aldrig varit så friska, levt så länge och varit så fredliga som vi är i dag. Trots att vi har ett fruktansvärt krig i Europa och all den här gängbrottsligheten som vi läser om hela tiden, så är vi ändå inne i en unik period i vår historia där vi har det bättre än någonsin. Ändå kämpar många med sin mentala hälsa.
Vad detta beror på är något han har funderat över hela sitt yrkesliv och Hansen tror att svaret är att vi har glömt bort att vi är biologiska varelser som stoppat huvudet i sanden för vår biologi.
Enligt honom har människan inte förändrats särskilt mycket jämfört med de som levde för 10 000 år sedan, men de hade fullständigt annorlunda livsvillkor än i dag.
– Jag tror att det finns ett ideal i dagens samhälle att man ska gå runt och må bra hela tiden och det är fullständigt ouppnåeligt, vi är inte byggda för det. Människan är inte utvecklad för att vara lycklig, utan för att överleva. Jag tror att vi måste ha med oss det och tänka på det när vi diskuterar de här sakerna, samtidigt så är det jätteviktigt att hjälpa de som lider.