Styrman får inte köpa tillbaka elnätet

Efter att Mikael Styrman köpte tillbaka sina skogsfastigheter förra veckan har många trott att han kommer göra detsamma med Ekfors krafts elnät. Men Energimarknadsinspektionen säger att det är en högst otrolig situation.

Här betalar Mikael Styrman en miljon kronor i handpenning för en av skogsfastigheterna han köpte tillbaka hos kronofogden förra veckan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Göran Ström</_Bildtext Fotobyline>

Här betalar Mikael Styrman en miljon kronor i handpenning för en av skogsfastigheterna han köpte tillbaka hos kronofogden förra veckan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Göran Ström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Göran Ström

Luleå2012-01-17 19:42

När Ekfors krafts elnät ska säljas ut av konkursförvaltaren måste först Energimarknadsinspektionen godkänna den eventuelle köparen och ge ut en så kallad koncession, alltså tillstånd för att bedriva verksamhet. Och att Mikael Styrman skulle få godkänt i en sådan prövning bedöms inte troligt.

- Vi bedömer om köpet anses lämpligt ur allmän synpunkt. Nu är det så att Ekfors kraft har tvångsförvaltas vid olika tillfällen när Styrman drev företaget. Han har också näringsförbud och därför anses det högst otroligt att han skulle få ett sådant tillstånd, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist vid Energimarknadsinspektionen.

Bulvan
I dagsläget är alltså enda sättet för Mikael Styrman att köpa tillbaks elnätet att använda en bulvan. Och det är någonting som Energimarknadsinspektionen har med i beräkningarna när de godkänner koncessioner, även om det ibland kan vara svårt.

- Det är oftast ganska omfattande företag när det kommer till sådant här. Vi tittar på företagens organisation. Men jag kan inte svara på om vi kommer att kolla upp exakt vilka personer som ingår i alla olika organisationer. Det har inte varit aktuellt i våra koncessioner, säger Hanna Abrahamsson.

I förra veckan köpte Mikael Styrman tillbaks all sin skog på exekutiv auktion.

Skillnaden mellan att köpa tillbaks skogen och att köpa tillbaks elnätet ligger i det treåriga näringsförbud som Mikael Styrman fått.

Stopp för skogsbruk
- Näringsförbudet gäller företagsverksamhet men han måste ju ha lov att äga skogen. När det gäller att bedriva näring, alltså skogsbruksverksamhet så sätter näringsförbudet stopp, säger Göran Öster, advokat på Skogsstyrelsen.

Det är Kronofogdemyndigheten som individuellt bedömer om näringsförbudet bryts eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om