Stugan växte med barnaskaran

Den lilla stugan växte och blev stor - precis som barnaskaran.I dag har niobarnsfamiljen i Korpikå ett hus på 260 kvadratmeter.- Tre barn har flyttat hemifrån. Vi har bra med plats nu, säger Rut Johansson Knoll.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2006-01-24 00:00
Ingångstext på en ev ingångssida. Observera att detta inte är en del av artikeln.

1909 flyttades den timrade ?femväggestugan? till det vackra, höga läget mot skogskanten i Korpikå norr om Kalix. Exakt hur gammal den är vet ingen, bara att den stod på en annan plats tidigare och att enbart köksdelen flyttades till byn. Två bröder delade huset mitt itu och tog var sin halva.

Som 17-åring köpte Rut Johansson Knoll huset, som låg granne med föräldragården.

- Jag visste redan som liten att jag ville bo här. När det blev till salu var jag i Stockholm och jobbade. Min pappa fick fylla i papprena, jag var ju inte ens myndig, berättar Rut, som till att börja med ägde och rustade stugan tillsammans med sin syster.

Efter några år kom Eddie Knoll från Stuttgart in i bilden. De träffades i Israel. Den unge tysken från storstaden kom upp till Korpikå, tittade sig omkring, lyssnade på tystnaden och konstaterade: Här skulle jag kunna bo!

Så blev det.



De första åren samsades paret och deras två egna barn i ett stort kök och ett mindre rum, totalt 65 kvadratmeter. Tre månader per år fanns ett Berlinbarn också i hushållet. Alla fem sov i kammaren. Det låter trångt, men Rut minns åren med glädje.

- Det var en underbar tid, summerar hon. Vi var mycket ute med barnen, och var väl mest inomhus för att äta och sova. Fördelen med att bo litet var att man hela tiden såg var barnen fanns. I dag får jag ibland gå runt och ropa innan jag hittar dem.



Efter några år beslutade sig Rut och Eddie Knoll för att isolera och rusta spånvinden - och skaffa ytterligare ett barn. Därmed fick de 129 kvadratmeter golvyta, men ett rejält snedtak gjorde det lågt i tak på övervåningen.

När tankarna på fler barn tog fart insåg de att de måste bygga ut. De valde att göra det rejält, och förlängde huset med elva meter. De höjde även taket på det befintliga huset.

Resultatet blev en Norrbottensgårdsliknande byggnad. Av den ursprungliga stugan finns köket och kammaren kvar. Den emaljerade köksspisen med sin karaktäristiska vattenbehållare har hängt med under alla år. Detsamma gäller järnkakelugnen i kammaren, som fortfarande gör stor nytta som värmespridare.

- Vi eldar alltid i spisen i köket. På köpet hålls ugnen varm, det går snabbt att tina upp bullar och annat i den. Dessutom bakar vi i den. Brödet blir fantastiskt gott, säger hon.

Elementen i köket är borttagna. De behövs inte; tack vare järnspisen blir rummet varmt ändå. I hela den nya delen av huset finns golvvärme installerad.

De tre äldsta barnen har flyttat hemifrån. Kvar bor Sandra, 16, Malin, 14, Alexander, 11, Christopher Robin, 9, David-André, 7, och extrabarnet Emelie, 8 år, så trots utbyggnaden är det fullt hus hos familjen Knoll.



När paret möttes var Rut den som visste mest om att rusta hus och snickra, husbyggardotter som hon är. Med tiden kom Eddie att intressera sig för träets möjligheter och startade ett snickeri hemma på gården.

Det är han som har tillverkat många av husets möbler, däribland köksbord med tillhörande stolar och ett takhögt skåp fyllt av spel, pussel, tyger och pyssel. Garderober, bokskåp och badrumsskåp - listan kan göras lång

Till barnen har han byggt specialdesignade sängar under vilka det ryms lådor och till och med ett litet krypin; sinnrikt uttänkta för att få ett barnrikt hem att fungera.

Under årens lopp har han dessutom gjort barnmodeller av vuxenmöbler. Familjen har ansett det vara viktigt med exempelvis stolar anpassade till barnens kroppar.

Just det barnvänliga präglar hemmets alla rum. I vardagsrummet står ett pingisbord uppställt mot väggen. Genom att skjuta sofforna åt sidan ges plats för spännande pingisturneringar.

Det har gått tio år sedan huset byggdes ut senast. Mycket har hänt på vägen. En stor trädgård har anlagts. Rut Johansson Knoll håller bland mycket annat kurser i hur man smyckar sin trädgård och odlar läkemedelsväxter.



Nu funderar hon på nya projekt. Huset fortsätter att utvecklas i takt med att familjens behov och önskningar ändras.

En idé som snart ska förverkligas är en glasveranda på framsidan av huset.

- Det är först nu jag börjar veta hur jag verkligen vill ha det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!