Dundrets samfällighetsförening har ett 100-tal medlemmar som äger stugor intill skidbacken. Även Dundret Sweden AB ingår i föreningen.
– Företaget är med eftersom det äger några stugor vid parkeringen, men samfälligheten står för sig själv och har en god ekonomi, förklarar ordförande Anders Furbeck.
Den forne LKAB-chefen är förstås nedslagen efter tisdagens besked. Han medger att det finns en oro bland stugägarna för att konkursen ska påverka verksamheten vid skidanläggningen.
– Det är förstås tråkigt. De nya ägarna har investerat i en ny lift och anläggningen är i toppskick. Jag har sökt konkursförvaltaren i dag för att diskutera några praktiska teknikaliteter. Jag både hoppas och tror att han planerar för att driva anläggningen vidare.
Företagaren Mats Angerud är en av många Lulebor som äger en stuga på Dundret. Boendet öppnar en möjlighet för cirka 30-40 skiddagar om året.
– Det är fantastisk skidåkning på Dundret. Nu har jag inte varit på samtliga skidanläggningar i Sverige, men var kan du hitta en stadsbacke med en fallhöjd på 350 meter som ligger bara fem kilometer från centrum?
Är du oroad efter konkursen?
– Inte särskilt för egen del. Möjligen är jag lite oroad för att konkursförvaltaren ska välja att sälja den nya liftanläggningen som köptes in under förra året.
Vad skulle det innebära?
– Framför allt vore det olyckligt för Dundret som har en stor tillväxtmöjlighet. Om anläggningen förlorar sin nya lift skulle den tappa i attraktionskraft gentemot sina konkurrenter.