Nu står de äldre studenterna redo att ta emot årets nya så kallade nollor inför välkomstperioden. För andra året i rad arrangeras nollningen under en pågående pandemi och med de förutsättningarna ser processen lite annorlunda ut jämfört med tidigare år.
I stället för vanliga tolv dagar pågår initiationsriten i en vecka och de inledande föreläsningarna sker digitalt. Däremot kommer det ske andra aktiviteter på campus.
– Vi kommer att ha utomhusaktiviteter där de delas upp efter sina sektioner, men aldrig fler än 50, säger Matilda Svahn, studiesocialt ansvarig i Luleå studentkår och projektledare för nollningen.
Tanken är att ha ett rullande schema så att de nya studenterna turas om att ha digitala och fysiska aktiviteter.
För vissa av studenterna kan nollningen inte bara vara ett roligt spex utan nödvändig för fortsatta studier.
– Jag tror det är jätteviktigt att de får lära känna sin klass åtminstone och att de har någon sorts tillhörighet här för annars kanske man inte trivs och hoppar av, spekulerar Matilda Svahn.
Arvid Skarin som är studiesocialt ansvarig och projektledare från teknologkåren fyller i:
– Du kan ju plugga ett program som du är extremt intresserad av, men har du inga vänner som du kan hänga med och avlasta all stress, vet jag inte om jag hade velat gå kvar här, förklarar Arvid Skarin, studiesocialt ansvarig i teknologkåren.
– Jag tror att den är viktigare ett sånt här år än ett vanligt år, fortsätter Matilda Svahn.
Måndagen efter, den 30 augusti, börjar studierna på allvar. Trots lättnader i restriktionerna väntas en hel del distansstudier även detta läsår.
– Vi har inte satt någon procentuell andel, men budskapet är att det ska vara en hybridlösning. Åtminstone för första delen av hösten, berättar Jennie Hägg Wilhelmsson, chef för studentavdelningen vid LTU.
Alla studenter är tänkta att få tillfällen med campusförlagd undervisning, men förstaårsstudenterna kommer att vara prioriterade.
– Det är för att vi vet att den första tiden som student är oerhört viktig för att komma in i studierna, lära känna sina studiekamrater, lärare och känna sig trygg med livet som student.
– Men det kommer fortsatt att vara mycket distansundervisning eftersom vi fortfarande lever i en pandemi.