– Att den här fysiska veckan genomförs rimmar dåligt med de restriktioner och rekommendationerna som finns i landet, säger Jessica Söderlund, student på programmet.
Totalt är det en klass på drygt 40 studenter från hela Sverige som nu ska träffas för campusveckan. Orsaken är att klassen ska examineras i olika praktiska moment.
– Momentet måste genomföras innan vi ska göra vår praktik och nästa examinationstillfälle för de praktiska momenten är om ett år. Det skulle innebära ett ofrivilligt studieuppehåll i ett år om vi inte åker, säger Jessica Söderlund.
Även studenten Zandra Pettersson från Vetlanda är tveksam till att resa då hennes region har särskilda restriktioner för pandemin.
– Det känns fel att resa genom hela Sverige med tåg och ta bussen till skolan. De restriktionerna som vi har här går inte att följa att om jag ska ta mig till campusveckan i Luleå, säger hon.
Hon frågar sig varför man inte kan utföra de praktiska momenten hos en arbetsterapeut på den egna orten.
– Vi har fått otydliga svar av lärarna. Det känns som att jag måste välja mellan hälsa och utbildningen, säger hon.
En student som vill vara anonym befinner sig själv bland riskgrupperna för pandemin.
– Det känns verkligen inte kul. Det borde finnas flexibilitet att lösa de praktiska momenten på annat sätt men jag känner mig mer eller mindre tvingad. Jag har inte råd tid att ta ett ofrivilligt studieuppehåll på ett år, säger studenten.
Cecilia Björklund, utbildningsledare för arbetsterapeutprogrammet på LTU, bemöter kritiken.
– Det är olyckligt, men vi har lagt om så mycket som vi kan till distansbaserad utbildning. Med de praktiska examinationsmomenten har vi inte den möjligheten. Vi har ett ansvar mot samhället att se till att studenterna går ut i vården med både de teoretiska och praktiska färdigheterna de behöver, säger hon.
Varför kan man inte hålla de praktiska momenten till våren?
– Det innefattar kliniska lärare och företag. Det är mycket att koordinera men vi får ta ställning till det framöver. Vi vet inte hur coronapandemin ser ut till våren heller, säger hon.
Varför går det inte att examinera på egna orten?
– Vården är i princip stängd för de som inte arbetar där i andra regioner. Det skulle kräva enorma resurser och koordinering för att få till det med en hel klass, säger Cecilia Björklund.