Studenter demonstrerade mot sänkt bidrag

Studenterna på Luleå tekniska universitet demonstrerade på måndagen mot Anders Borgs förslag om kraftigt sänkt studiebidrag.
– Sänkt studiebidrag riskerar att uttömma den kunskapsbank som Sverige som litet land så väl behöver, sade Oscar Kööhler från teknologkåren.

Daniel Smirat, Oscar Kööhler och Karl Norling gick i täten för demonstrationståget vid Luleå tekniska universitet.

Daniel Smirat, Oscar Kööhler och Karl Norling gick i täten för demonstrationståget vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-03-03 14:45

Motståndet mot förslaget är massivt bland studenter och studentorganisationer. Över hela landet arrangerades demonstrationer under måndagen.

Studenterna anser att regeringens förslag är orimligt eftersom det försämrar deras ekonomi och tvingar många att öka andelen studielån.

I Luleå gick demonstrationståget från fontänen vid Regnbågsallén till Kunskapens bro där många tal hölls.

– Förslaget visar att högre utbildning inte är ett prioriterat område men regeringen har inte råd att missa den spetskompetens som högre utbildning ger. Att studera vid universitet är ett heltidsjobb, det går inte att ha ett arbete bredvid som finansierar studierna, sade JehnaAl-Moushahidi från Gröna studenter.

Ökar risktagandet

Oscar Kööhler från teknologkåren var lika kritisk.

– Förslaget innebär en vändning som vi inte sett tidigare. Man vill öka individens risktagande. Vi tycker att risktagandet ska delas lika mellan staten och individen, sade han.

Karl Norling från Luleå studentkår påpekade att kåren tar upp kampen för alla studenter.

– Alla individer ska ha rätt till högre utbildning oavsett social tillhörighet, etnicitet eller ekonomi. Att öka risktagandet för den enskilda är ett steg i helt fel riktning, sade han.

Malin J-son Höök valombudsman för s-studenter kunde ge besked om hur mycket pengar förslaget om sänkt studiebidrag handlar om.

– Om förslaget skulle vara genomfört redan skulle det innebära 35 000 kronor extra i skuld när man tar sin kandidatexamen. Regeringen prioriterar inte utbildning utan 140 miljarder i skattesänkning, sade hon.

Daniel Smirat som var moderator vid demonstrationen påpekade att den som utbildar sig inte får något löfte om välbetalt jobb efter examen.

– Det kanske inte finns något jobb alls när man väl går ut, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om