Studenten Linda ser fram emot yrket som förskollärare

Studenten Linda Lönnqvist, 36, från Luleå ville jobba med något som bidrar till samhället – valet blev förskollärare. "Det känns väldigt berikande, att det alltid finns någonting vi kan utveckla och alltid något jag kan lära mig".

Linda Lönnqvist, 36, läser sista terminen på förskollärarprogrammet.

Linda Lönnqvist, 36, läser sista terminen på förskollärarprogrammet.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-12-12 06:00

Som barn drömde Linda Lönnqvist om att bli polis – något hon senare valde bort. Efter att ha provat flera olika yrken och även bott utomlands bestämde hon sig för förskollärare. Det grundade sig i att hon ville jobba med något som bidrar till samhällsnytta.

– Jag funderade på vad det var i polisyrket som lockade, då insåg jag att det är många som säger: "Om vi hjälper barnen nu så slipper vi laga så många trasiga vuxna". Vi måste börja i grunden och då tänkte jag att jag vill göra någonting för barnen.

Framför allt säger Lönnqvist att hon vill finnas som en trygg vuxen för alla de barn som hon möter, samtidigt som hon ser fram emot hela förskolläraruppdraget.

– Alla andra faktorer som kommer med uppdraget ser jag som en bonus. Det känns som att man aldrig kommer bli färdig och det känns väldigt berikande, att det alltid finns någonting vi kan utveckla och alltid något jag kan lära mig.

Utbildningen till förskollärare är på 3,5 år och Lönnqvist säger att hon är nöjd med utbildningen i det stora hela, samt att den förberett henne inför yrkeslivet. Just nu är hon inne på sin sista termin.

Var i Norrbotten hon kommer söka jobb i framtiden är ännu oklart. Däremot har hon planerat att inte söka en fast anställning direkt efter examen.

– Jag tänker ställa mig till timvikarieförfogande. Innan jag började på förskollärarprogrammet har jag inte varit i förskolans kontext mer än i egenskap som vårdnadshavare och därför känner jag att jag behöver få mer erfarenheter och se olika förskolor.

Men hon upplever att det är lätt att få jobb efter utbildningen – något hon säger att vissa studiekamrater redan har fått.

– En av dem som jag har mest kontakt med har faktiskt redan skrivit på en anställning, men inte i Luleå kommun utan i Boden. De söker verkligen med ljus och lykta och är aktivt sökande efter förskollärare.

Detta är något hon säger saknas i Luleå.

– De är ganska passiva från kommunens sida upplever jag.

Rektorerna vid två av de större förskolorna i Luleå har identifierat kompetensförsörjningen som en av de största utmaningarna som väntar förskolorna i kommunen framöver. 

Linda Lönnqvist menar att det vore bra om kommunen utvecklade ett närmare samarbete med LTU samt med de som studerar till förskollärare.

– Dels besöka studenterna på LTU som utbildar sig till förskollärare och även ordna mer strukturerade sammankomster med studenterna. 

Hon menar att det finns många saker att göra för att uppmärksamma yrket och på så sätt locka fler att utbilda sig. Ett förslag hon nämner är att introducera yrket för de som är på väg att ta steget mot eftergymnasiala utbildningar. 

– Att man verkligen synliggör att det här är viktigt för oss i vår kommun. Vi behöver utbildad personal i de här enheterna oavsett om det är förskollärare, barnskötare eller vikarier. 

Framförallt säger hon att kommunen borde visa mer vilka möjligheter det finns som förskollärare också för att locka fler att vilja utbilda sig.

– Är du förskollärare i grunden, då kan du i princip göra vad som helst inom det området. Det enda som styr är vad du själv har ett intresse för eller vill utveckla, men det finns inga begränsningar. Jag skulle kunna kombinera min förskollärartjänst i barngrupp med att forska eller vidareutbilda mig mot något specifikt som specialpedagog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!