Studentbostäderna och vandrarhemmen redan fyllda

Nu är det fullt i studentlägenheterna och på vandrarhemmen.
Hoppet står nu till de Luleåbor som vill öppna sina hem för de nyanlända.
- Vi har vänner som hyr ut sina vardagsrum, säger Idan Dekel, 23.

"Varför ska det vara så rörigt varje år? Och varför gör inte LTU och kommunen mer för att Luleåborna ska öppna sina hem för studenter?" Det undrar Idan Dekel och Ida Berglund som nu hyr ut ett av sina rum för att mildra bostadskrisen bland studenterna.FOTO: Lisa Björk

"Varför ska det vara så rörigt varje år? Och varför gör inte LTU och kommunen mer för att Luleåborna ska öppna sina hem för studenter?" Det undrar Idan Dekel och Ida Berglund som nu hyr ut ett av sina rum för att mildra bostadskrisen bland studenterna.FOTO: Lisa Björk

Foto: Lisa Björk

LULEÅ2011-08-10 06:00

Nu är det fullt. Det meddelar Studenterna bostadsservice, SBS, som förmedlar lägenheter. Även platserna på vandrarhemmen är fyllda.

Högtryck
Lulebo lade under tisdagen ut fem studentlägenheter. Då blev det genast högtryck och kötiden är på flera år.

- Jag tror vi har 68 sökande på en av dem och nästan lika många på var och en av de andra, säger Fernanda Nilsson, Lulebo.

Nu uppmanar lärarstudenten Idan Dekel Luleåborna att öppna sina hem för att ta emot årets rekordmånga studenter.

- Vi lade ut en annons om ett rum i måndags på morgonen. Under dagen hörde 20 personer av sig. Sen fick jag be dem att ta bort annonsen, säger han.

- Mest gör vi det för att det inte finns några bostäder. Annars hade vi nog inte gjort det. Men hon som ska bo här nu fick inte ens plats på vandrarhem.

Kritisk
För andra året i rad hyr han och sambon Ida Berglund, 21, ut ett av sina rum i trean på Porsön. Och Idan Dekel är kritisk till att universitetet och kommunen inte uppmanar fler att göra samma sak.

- De borde säga att tagit in för många och be folk att erbjuda sig att hyra ut. Det borde vara enklare för folk att bara hyra ut ett rum någon månad, säger han

Han menar att det lättare skulle öppna dörrar till övriga hem i Luleå. Bland parets vänner på Porsön finns det många som delar med sig av sina ytor och hyr ut.

- Några tar in flera studenter och hyr till och med ut sina vardagsrum. För de flesta brukar det ju lösa sig efter en eller två månader och då funkar det, säger Idan Dekel.

Poppar upp
Enligt Lisa Flemström på SBS hänvisar de nu studenter som ringer till sin annonssida för andrahandsuthyrning.

- Det poppar upp ett objekt då och då, säger Lisa Flemström på SBS.

Den stora aktiviteten börjar nästa vecka då terminen startar den 17 augusti.

Balans
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke menar att de närmaste veckorna blir röriga.

- Det brukar vara så här i ett inledningsskede. Sen ger det sig. Jag hade en inneboende förra hösten. Han bodde någon månad, sen flyttade han ihop tillsammans med några andra studenter, säger Yvonne Stålnacke.

Men ska det vara så här varje höst?
- Naturligtvis inte. Men vi måste tänka att trycket är högt just nu, men kanske inte längre fram. Det måste finnas en balans, så det inte byggs för mycket.

Två nya hyreshus med studentlägenheter byggs just nu på Klintbacken.

65 av lägenheterna ska vara färdiga för inflyttning i oktober och resterande 65 i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om