Strykande åtgång på ekologiska grönsaker

Mauritz Haglunds och Margareta Haglund-Tjernkvists ekologiska grönsaker har en strykande åtgång. Unga familjen Lindbäck prioriterar mat av hög kvalitet framför senaste telefonmodellen.

HÖGTIDLIGT. Klädd i högtidshatt gör Mauritz Haglund i ordning ståndet på fredagsmarknaden i Luleå centrum.

HÖGTIDLIGT. Klädd i högtidshatt gör Mauritz Haglund i ordning ståndet på fredagsmarknaden i Luleå centrum.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-09-19 16:35

Det är fredag och torghandel på Nytorget. Mauritz Haglund och Margareta Haglund-Tjernkvist har klätt sig i högtidsdräkter, fyllt sin Ford Transit-buss med ekologiska grönsaker odlade på gården Övre Storfors i Altersbruk och kört in till Luleå.

Innan de har hunnit packa upp allt är kommersen i full gång.

Ann-Kristin Larsson köper broccoli, potatis, morötter och grönkål.

– Det är gott med lokalproducerat, säger hon.

Torgmadam Haglund-Tjernkvist upplyser henne om att det går bra att frysa grönkålen som den är och att också broccolins skaft och blad går bra att äta.

Den unga familjen Ove Lindbäck, Malin Larsson-Lindbäck och Wilma, 1 år, köper fänkål till helgens fisksoppa och broccoli, tomater och purjolök.

– Vi började handla ekologiskt för två-tre år sedan. Det blev en aha-upplevelse. Vi insåg hur mycket godare det är och köper numera alltid kvalitetsgrönsaker efter säsong. Rotsakslådor är väldigt goda, säger Ove Lindbäck.

Han konstaterar att ekologiskt är dyrare men att familjen prioriterar bra mat framför till exempel dyra tekniska prylar.

Mauritz Haglund berättar mellan affärerna att han kommer från Göteborg men förälskade sig i Margareta från Tornedalsbyn Kivijärvi och i hela Norrbotten. Paret bosatte sig i Altersbruk utanför Älvsbyn där de driver Mattesbäckens eko, grönt och turism. Biodling ingår i verksamheten.

– Själv använder jag honung istället för smör på brödet, säger Mauritz Haglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om