Strömavbrott i Gammelstad med omnejd – över 3 000 hushåll utan el

Det rådde strömavbrott i Gammelstad med omnejd utanför Luleå nu under morgonen. Avbrottet inträffade strax efter klockan 07. Strax innan klockan tio saknar 25 hushåll öster om Gammelstad fortfarande ström.

Strömavbrottet började strax efter klockan 07 på torsdagsmorgonen.

Strömavbrottet började strax efter klockan 07 på torsdagsmorgonen.

Foto: Skärmklipp

Luleå2024-10-17 07:38

De 25 hushållen kan räkna med att få strömmen tillbaka när ett reservkraftverk har kopplats in, enligt planen ska det vara klart vid elvatiden. Totalt var över 3 000 hushåll i områdena Sunderbyn. Gammelstad och Rutvik under morgonen. Orsaken till det omfattande avbrottet som alltså inträffade i morse är ett fel i en av Luleå energis stationer. 

– Vi har genomfört det vi kallar för sektionering, det vill säga att vi har lett strömmen förbi den trasiga stationen. Tack vare det har strömmen kommit tillbaka, säger Daniel Agrér. 

Den stora merparten av de hushåll som drabbades inledningsvis fick alltså tillbaka strömmen efter någon timme. 

Arbetet med att åtgärda själva felet pågår parallellt med att reservkraftverket kopplas in för att avhjälpa de som fortfarande är utan. Hur lång tid reparationen kommer att ta är för närvarande inte klart, men enligt Daniel Agrér kan felet sannolikt åtgärdas någon gång under dagen på torsdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!