Skolledningens underlag för Luleås framtida skola, där förslaget är att tio skolor i kommunen ska läggas ned, har väckt stora reaktioner. En namninsamling och manifestationer har hållits.
Men nu har Landsbygdskommittén, med ledamöter från tio partier, anslutit sig till klagokören. Kommittén anser att kommunens hantering av de planerade förändringarna av skolstrukturen är bedrövliga.
”Frågan berör så många människor nu och i framtiden och är alldeles för viktig för att kommunen ska gå vidare och fatta beslut med så undermåligt material”, skriver kommittén i ett uttalande.
Mårten Ström, ordförande i Landsbygdskommittén, menar att de inte är emot förändringar inom skolan – utan att det är tillvägagångssättet i skolutredningen som ska ha utförts betydligt bättre.
– Det är bara massa antaganden, det finns ingen fakta. Jag har aldrig under mina 40 år i politiken varit med ett sådant dåligt underlag för beslutfattande som har presenteras, säger Mårten Ström.
Eftersom skolnedläggelser på landsbygden berör hela samhället ska frågan beredas i bred samverkan och över förvaltningsgränserna enligt kommittén.
– Det är som att man sitter och gissar. De har en struktur i teorin, men det kommer inte fungera i verkligheten. Exempelvis att man ska flytta högstadiet från Hertsön till Örnäset. En skola på Örnäset rymmer inte alla elever, det finns inga pengar eller något avsatt, säger Mårten Ström.
Samtidigt är Mårten Ström inte orolig över att utredningen kommer gå blint förbi politikerna när de ska ta ställning till skolfrågan.
– Jag hoppas och tror att politikerna inte är tondöva, för det vore hemskt om man går ut och frågar efter åsikter och sedan struntar i allt. Det är ingen god politik.
Carina Sammeli ställer sig kritisk till kommitténs kommentarer att utredningen har ett undermåligt material.
– Utredningen presenteras i januari, då kommer fakta, säger Carina Sammeli, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Men om utredningen presenteras i januari, varför kommer de med den här kritiken nu?
– Det vet jag faktiskt inte, det får du ta och fråga dem, säger Carina Sammeli.
– Men det är självklart att vi inte ska fatta beslut på det underlag vi har nu. Det är därför vi tillsatt utredningen, som presenteras i januari.
Utredningen ska resultera i ett slutgiltigt förslag som presenteras vid barn- och utbildningsnämnden den 7 januari. Efter det har Carina Sammeli tillsammans med nämnden till slutet av februari på sig att ta ställning till förslaget.