- Vi har roligt och vi skojar med varandra väldigt mycket, säger Mona Bäckström, enhetschef.
–Jag är alltid väldigt social med personalen. Jag sitter inte bara på kontoret, utan jobbar väldigt mycket på golvet tillsammans med dem, vilket jag tror är viktigt för sammanhållningen.
Jag och Rebecca (kökschef reds anm) är alltid här först på morgonen, mellan halv sju och sju. Vi startar morgonen med en kopp kaffe och ett garv med varandra, och tänker att det här ska bli en jättebra dag. Är man glad brukar det smitta av sig, skulle vi gå omkring och sura skulle det inte vara kul för varken gäster eller personal, säger Mona.
Under intervjun kommer en av medarbetarna in – dansandes.
– Ja, du ser ju Adam här, han dansar in även fast han ska jobba långpanna med Julia.
Som enhetschef omfattar även arbetsuppgifterna att hålla i arbetsintervjuerna när nya ska anställas.
– Det är många ansökningar som droppar in innan sommaren.
Att hitta nya medarbetare har dock aldrig varit ett problem:
– I alla 5 år som jag jobbat här på Friends, så har vi alltid haft roligt tillsammans på jobbet. Vi är och har varit ett härligt gäng, vilket innebär att det varit lätt att få in nya kollegor.
Anledningarna till att folk slutar jobba på Friends är aldrig för att det är trist.
– De som slutar gör ju inte det för att det är tråkigt, utan för att de vill testa något annat eller på grund av studier till exempel.
Mona fortsätter:
– Jag tror att alla som har jobbat här har haft väldigt roligt och trivts på jobbet även om det är en väldigt stressig bransch.
På somrarna när uteserveringen, som rymmer drygt 100 personer, är öppen är det extra många som jobbar.
–Vi får nästan en restaurang till, vilket innebär är vi är fler både i köket och på golvet. Många jobbar här bara under sommaren.
Mona fortsätter:
– En del väljer att fortsätta jobba helger och kvällar under resten av året som extraknäck, och då vet de att de har ett garanterat jobb nästa sommar om de vill komma tillbaka!
Vad är din favoriträtt?– Rimmad grissida. Jag kan hämta menyn så får du se.
Mona hämtar menyn, där det står rimmad grissida från Luleå med asiatisk nudelsallad och chilimajonnäs.
– Men högrevsburgaren är vår storsäljare. Det är en 200 grammare, så man blir mätt.
Och vad har du för favorit på fikafronten?– Åh, jag tycker ju allting är gott, men cheescaken den är inte dum om jag måste välja något, säger Mona och fortsätter:
– Vi har ett eget bageri, Börje Olssons på Björkskatan, där våra bagare och konditorer jobbar hårt för att vi ska få så goda bröd och bakverk som möjligt. Kul att kunna servera fika och bröd från eget bageri, det är vi stolta över!
Förutom trevlig personal finns det ytterligare en komponent som gör Friends unik – det breda åldersspannet på kunder.
– Jag tror att det är lite det som är Friends grej. Det finns något för alla i familjen! Man kan fika eller äta lunch, man kan ta en AW och ett glas vin, eller bara komma förbi på en slät kopp kaffe.
På den senaste tiden har Friends även steppat upp på matfronten.
– Vi har en ny kökschef som vi anställde i maj, Rebecca, hon är en driven tjej och en duktig kock. Hon kommer senast från Bistro Norrland. Det är hon som komponerat menyn och jag tycker verkligen det blivit en förbättring.
Förutom den nya kökschefen Rebecca har Friends gjort en annan tung värvning till köket:
– Joakim är vår nya lunchkock, han har hand om lunchbuffén.
Idag går Mona på en två veckors semester efter att ha jobbat hela sommaren. Men när hon är tillbaka kommer det att hända nya saker:
– När uteserveringen stänger kommer vi med en ny höstmeny. Sedan ska vi försöka hitta på något annat spännande som alla våra gäster kan se fram emot!