Stress i arbetet kräver expertstöd

Stress i arbetsmiljön kan orsaka många problem.- I vår roll som tillsynsmyndighet ingår att följa och ta vara på den kunskap som förmedlas genom ny forskning och fakta, säger Erik Gunnarsson, beteendevetare och handläggare vid avdelningen för regel-arbete och expertstöd, på Arbetsmiljöverket.

Erik Gunnarsson, beteendevetare och handläggare på Arbetsmiljöverket.

Erik Gunnarsson, beteendevetare och handläggare på Arbetsmiljöverket.

Foto:

luleå2010-07-27 06:00
Arbetsmiljöverket sköter tillsynen, men varje arbetsplats och ytterst arbetsgivaren äger det fulla ansvaret för arbetsmiljön. Portalparagrafen i arbetsmiljölagen säger "arbetsgivaren ska förebygga ohälsa i arbetet".
Tar fram föreskrifter
Arbetsmiljöverket utför tillsyn i den fysiska och den psykosociala miljön i arbetslivet, beställer och sammanställer ny kunskap och forskning på bland annat områden som stress.
De tar fram föreskrifter för särskilda riskområden i arbetslivet och har särskilt tittat på till exempel kvinnornas arbeten inom vård och omsorg.
- Otydliga roller, stor arbetsmängd och högt arbetstempo skapar problem. Ständiga omorganisationer likaså, förklarar Erik Gunnarsson.
Tillsynen av dessa frågor är viktiga.
- Ansvaret för att förebygga och mildra stress ligger på chefer och arbetsledare. Men arbetstagarnas medverkan och engagemang är nödvändigt.
- Vi fångar ständigt upp ny forskning om stress i arbetslivet. Det kan handla om allt från olyckor på byggarbetsplatser, omöjliga deadlines och ständiga omorganisationer.
Alla reagerar olika
Arbetsmiljöverkets hemsidor
beskriver att ingen reagerar lika på stress. Men när kraven blir övermäktiga, det vill säga när kontrollen, stödet och återhämtningen saknas kan det få fysiska, psykiska, beteendemässiga och tankemässiga effekter.
Verket pekar på sådant som samarbetssvårigheter och konflikter, arbetsskador och sjukfrånvaro, personalomsättning och kompetensförlust och andra produktionsstörningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om