Sverige har en låg självförsörjningsgrad av livsmedel. Vi äter mycket importerat kött samtidigt som animalieproduktionen står för nästa en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. LRF Norrbotten anser att fokuset på en minskad köttkonsumtion är felriktat. De vill hellre se att diskussionerna kring den nationella livsmedelsstrategin handlar om en ökad svensk produktion av både kött och vegetabilier.
Landsbygdsmininstern hyllades på regionstämman.
– Tänk att vi har en minister som vågar stå upp och säga att han tycker om kött, sade Nils-Olov Lindfors, avgående ordförande för LRF Norrbotten.
Inför Buchts besök på stämman hoppades LRF få mer information kring den nationella livsmedelsstrategin som ska bli klar i år.
Sven-Erik Buchts budskap var att den svenska produktionen av livsmedel ska öka – och att det kan leda till 10 000 nya jobb.
Men strategin tar inte upp köttproduktionens klimatpåverkan något särskilt.
– Det kommer inte bli så att politiker ska bestämma vad människor ska äta, det måste människor få bestämma själva, säger Sven-Erik Bucht.
Du har ju sagt att köttproduktion inte har någon påverkan på miljön, vad tänker du om det i dag?
– Jag har inte sagt så någonsin faktiskt. Jag har sagt att kött påverkar klimatet, som all annan livsmedelsproduktion. Kött påverkar mer. Sedan ser det olika ut, jämför produktion i Sverige med utlandet så påverkar utländsk produktion klimatet betydligt mer.
Och vi importerar mycket kött till Sverige?
– Just därför behöver vi en nationell livsmedelsstrategi och öka vår egen produktion, för att minska klimatpåverkan.
Ska vi äta mindre kött i Sverige?
– Jag har inget emot att människor äter mindre kött. Om man vill påverka klimatet kan man framförallt köpa mindre utländskt kött.
Nils-Olov Lindfors tryckte på att efter strategin färdigställs behövs en handlingsplan.
– Det krävs oerhört mycket för att säkerställa att det blir verkstad, så att det inte bara blir prat, säger han.