Strandsatta på grund av dimma

Skärgården kan vara förrädisk i dessa dagar. Vackert solskensväder kan snabbt skifta till tät dimma.
– Temperaturväxlingarna mellan dag- och kvällstemperatur gör att dimman uppstår, säger Lars Lundberg, skeppare på Sjöräddningssällskapet som fick rädda ett strandsatt sällskap i helgen.

Foto:

Luleå2013-08-04 14:38

Det var strax efter 18-tiden på lördagen som Sjöräddningssällskapet fick ett larm om tre personer som inte kunde ta sig från Sandögrundet i Luleås yttre skärgård.

– Tre äldre personer åkte ut i en mindre båt, de färdades i solsken och en kvart senare var det total dimma. När de hade suttit på ön i sex timmar var de genomfrusna, hungriga och båten hade dessutom blåst fast. Då kontaktade de oss, säger Lundberg.

Sjöräddningssällskapet, som är en ideell förening, har jour dygnet runt och kan inom 15 minuter ge sig iväg med en besättning på tre till fyra personer. Så gjorde man även i lördags.

– Vi tog de strandsatta till hamnen i Luleå, sedan får de fixa hem båten på egen hand. Vi bjöd på väldigt uppskattade bananer och vatten och de var väldigt lättade när vi kom tillbaka till Luleå eftersom de var så hungriga och frusna.

Hur var det för er att ta er ut i den täta dimman?

– Det var inga problem, vi har så pass bra utrustning.

Alla kan förstås inte ha samma utrustning som Sjöräddningssällskapet, men att vara utrustad för att något kan ske är något som Lars Lundberg betonar vikten av.

– Man bör ha utrustning så man kan navigera även i dimma. Och förstås mat och varma kläder så man klarar sig om man skulle bli sittande en längre tid, säger Lars Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om